İlişkili Haberler
16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıdaya erişim hakkının, dini, cinsiyeti, dili, rengi, milliyeti ne olursa olsun her insanın en temel hakkı olduğunu ifade etti.
Her insanın, her zaman kaliteli ve yeterli miktarda, ihtiyaçlarını karşılayacak sağlıklı gıdaya ulaşabilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, buna rağmen 795 milyon insanın aç olduğu dünyada her 9 kişiden 1’inin açlık çektiğini ve 5 yaş altı her 3 çocuktan 1’inin yeterli düzeyde gelişemediğini kaydetti. Bayraktar, bu durumun 21. yüzyıla yakışmadığını bildirdi.
Açlık ve yoksullukla mücadele, gıda güvenliğinin ve beslenmenin sağlanması, geçimin kolaylaştırılması ve doğal kaynakların yönetiminin, çevrenin korunması ve özellikle de kırsal alanlarda sürdürülebilir kalkınmayla kırsal refahın artırılmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:
“İNSANLARI BESLEYECEK TARIM TOPRAKLARI AZALDI”
“Dünya nüfusunun hızla arttığı ancak insanları besleyecek tarım topraklarının azaldığı yadsınamaz bir gerçektir. Hızla artan dünya nüfusunun 2050 yılında 9,1 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu nüfusu besleyebilmek için de dünya gıda üretiminin yüzde 60-70 oranında arttırılması gerekiyor. Bunun için de az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin gıda üretiminde kendine yeterli düzeye gelmeleri fevkalade önem taşıyor.”
“SOSYAL KORUMA PROGRAMLARI İLE AÇLIK ÖNLENEBİLİR”
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO), bu yıl Dünya Gıda Günü’nün temasını “Sosyal Koruma ve Tarım: Kırsal Refahın Artırılması” olarak belirlediğini belirten Bayraktar, sosyal koruma programlarıyla kısa vadede açlığın önlenmesinin mümkün olduğunu ifade etti.