Prof. Dr. Kulaç: Her alerjisi olanaProf. Dr. Kulaç: Her alerjisi olana test yapılmamalı Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kulaç, alerji testi yapılırken dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Kulaç yaptığı açıklamada, soğuk havalarda ciltte kuruluk ve pul pul dökülmeler görüldüğü gibi insanlardaki mevcut deri hastalıklarının da artabileceğini ifade etti.
Türkiye’de en çok görülen egzamanın ciltte çeşitli nedenlere bağlı oluşan kaşıntılı kızarıklıklar, yaralar ya da kabuklu yaralar olarak ortaya çıkan bir grup hastalık olduğunu anlatan Kulaç, deri hastalıklarının, genelde insanın yaşam kalitesini bozduğunu, huzursuz ettiğini ve bazı hastalıklarda uyku düzeninde bozuklukların yaşanmasına neden olduğunu vurguladı.
Deri hastalıklarına yönelik alerji testlerinin mutlaka bir dermatoloji uzmanına danıştıktan sonra yapılması gerektiğini ifade eden Kulaç,”Alerji testinin kendine göre sıkıntıları var. Hastanın, belki hayatında hiç görmeyeceği birtakım allerjenleri cildine enjekte ediyoruz. O yüzden alerji testi yapılırken dikkatli davranmak gerekiyor. Hastalarımızın dermatoloji uzmanlarının dışındaki görüşleri ciddiye almamaları önemli. Gereksiz yere kendilerini test yapıp da sıkıntıya sokmasınlar. Test de masum bir şey değil. Gizli bir astımı vardır onu tetikleyebilir” dedi. Alerji testi konusunda mekanizmalar belli olduğunu, bu nedenle testin neden gerekli ya da gereksiz olduğunun hastaya mutlaka anlatılması gerektiğini ifade eden Kulaç, ”Her alerjisi olana ezbere test yapılması uygun değildir” dedi. test yapılmamalı NKÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kulaç, “Alerji testinin kendine göre sıkıntıları var. Her alerjisi olana ezbere test yapılması uygun değildir ” dedi.
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kulaç, alerji testi yapılırken dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Kulaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğuk havalarda ciltte kuruluk ve pul pul dökülmeler görüldüğü gibi insanlardaki mevcut deri hastalıklarının da artabileceğini ifade etti. Türkiye’de en çok görülen egzamanın ciltte çeşitli nedenlere bağlı oluşan kaşıntılı kızarıklıklar, yaralar ya da kabuklu yaralar olarak ortaya çıkan bir grup hastalık olduğunu anlatan Kulaç, deri hastalıklarının, genelde insanın yaşam kalitesini bozduğunu, huzursuz ettiğini ve bazı hastalıklarda uyku düzeninde bozuklukların yaşanmasına neden olduğunu vurguladı.
Deri hastalıklarına yönelik alerji testlerinin mutlaka bir dermatoloji uzmanına danıştıktan sonra yapılması gerektiğini ifade eden Kulaç,”Alerji testinin kendine göre sıkıntıları var. Hastanın, belki hayatında hiç görmeyeceği birtakım allerjenleri cildine enjekte ediyoruz. O yüzden alerji testi yapılırken dikkatli davranmak gerekiyor. Hastalarımızın dermatoloji uzmanlarının dışındaki görüşleri ciddiye almamaları önemli. Gereksiz yere kendilerini test yapıp da sıkıntıya sokmasınlar. Test de masum bir şey değil. Gizli bir astımı vardır onu tetikleyebilir” dedi. Alerji testi konusunda mekanizmalar belli olduğunu, bu nedenle testin neden gerekli ya da gereksiz olduğunun hastaya mutlaka anlatılması gerektiğini ifade eden Kulaç, ”Her alerjisi olana ezbere test yapılması uygun değildir” dedi.