Hipertansiyon sık rastlanan hastalıklardandır. Genel kabule göre, 50 yaşın altındakilerde küçük tansiyon (diastolik) ısrarla 9′un, 50 yaş üzerindekilerde 10′un üzerinde ise yüksek tansiyondan söz edilebilir. Hipertansiyonlu hastalara şunlar tavsiye edilir:
Kan basıncı bilinmeli ve düzenli takip edilmelidir.
Fazla kilolardan kurtulmalıdır.
Pişirme ve yeme esnasında fazla tuzdan kaçınmalıdır.
Doymuş yağ (margarin, yağlı et) değil, doymamış yağ (zeytinyağı, soya yağı, ayçiçek yağı) tercih edilmelidir.
Sigaradan uzak durmalıdır.
Egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmelidir.
Süt, peynir ve yoğurdun yağsız olanı tercih edilmelidir.
Üzüm, armut, şeftali, kayısı, çilek, portakal, mandalina, nar, elma, erik, kiraz, limon, hurma gibi meyveler ve taze meyve suları alınmalıdır.
Günümüzün vazgeçilmez hastalık kaynağı olan strese dikkat edilmelidir. Gereğinde uzmanlardan yardım istenmelidir.
Gerçekten daha öncekine göre hipertansiyonun 20′li 30′lu yaş gruplarında görülmeye başlanması daha çok stresin yaygınlaşmasına bağlanmaktadır. Yoğun iş, geçim zorluğu, ailevî problemler hep risk faktörleridir.
Hipertansiyonlu hastalar, et olarak balık eti ve derisi alınmış tavuk eti seçilmeli, yağlı etlerden uzak durmalıdır.