Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, ıhlamurun, daha çok soğuk algınlığının belirtilerini azaltıcı ve hastayı rahatlatıcı etkileri için kullanıldığını hatırlatarak, “Ihlamur içmek için hasta olmak beklenmemelidir. Günde birkaç kupa ıhlamurun, keyif çayı olarak içilmesinde yarar bulunmaktadır” dedi.
Prof. Dr. Sezik, “Kış aylarında çay olarak en çok kullanılan bitkilerden biri olan Ihlamur’u Avrupa İlaç Kurumu soğuk algınlığının ve stresin belirtilerini hafifletici olarak kullanılabileceğini kabul etmiştir. Ihlamur halen soğuk algınlığının belirtilerini azaltıcı, ter verici ve hastayı rahatlatıcı etkileri için kullanılmaktadır. Hastalık sırasında günde 4 kupa ıhlamur içilmesi yeterli olmaktadır. Ihlamur şifalı bir bitkidir” dedi.
Ihlamur’un genellikle aktar ve baharatçılarda yer aldığını, çuval veya kutuların içinde, ‘çiçek ıhlamur’, ‘ıhlamur’, ‘yaprak ıhlamur’ gibi çeşitleri ile satıldığını belirten Prof. Dr. Ekrem Sezik, “Çiçek ıhlamur, sadece çiçekleri taşır. Ihlamur, çiçek yaprağını da taşıyan çiçeklerdir. ‘Yaprak ıhlamur’ ise ıhlamur ağacının yapraklarını bol miktarda taşıyan bir karışımdır. Yani çiçek, çiçek yaprağı ve yapraklar beraberce bulunur” dedi.
Ihlamur’un aktar ve benzeri dükkanlardan alınmamasını tavsiye eden Sezik, hazırlanması konusunda ise “2 gram kadar ıhlamur veya 1 poşet ıhlamur, porselen veya cam bir demliğe konur, üzerine 1 su bardağı kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ilave edilip, 5-10 dakika çay gibi demlenir ve içilir. Daha kolay ve kullanılışlı bir yol ise; 1 poşet ıhlamur kupaya konur üzerine kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ilave edilir, 5-10 dakika kadar bekletilip içilir. Kupanın üzeri taşıdığı uçucu yağın kaybolmasını önlemek için kapatılmalı, yapısında bulunan müsilajı poşetten tamamen çıkarmak için de poşet sıkılmalıdır” dedi.
Prof. Dr. Sezik, Ihlamur’un daha uzun bir sürede bekletilmesi halinde yapısındaki maddelerin değişmesine paralel olarak sarı olan renginin kırmızıya dönmeye ve kendine has kokusunu da kaybetmeye başlayacağını kaydetti. Sezik, “Bu, istenmeyen bir durumdur. Eğer yaprak taşıyan bir ıhlamur kullanılırsa, ilk demleme anından itibaren çözelti kırmızı renkli olur. Bu nerkte ıhlamur zararlı değildir, ama yararlı etkisi, yapısındaki maddeler değiştiği için azalmış, ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur” dedi. Ihlamur içmek için hastalık halini beklemeden keyif çayı olarak da kullanılabileceğini belirten Sezik, “Ihlamurun rahatlatıcı etkisinin de olduğu kabul edilmektedir. Dolayısıyla, ıhlamur içmek için hasta olmak beklenmemelidir. Günde birkaç kupa ıhlamur içilmesinde yarar bulunmaktadır” diye konuştu.