Bilim insanları, bağırsakta sağlıklı bakterilerin artması halinde beynin daha iyi bir fonksiyon gösterebileceğini belirtiyor
Antalya’da, 8. Uluslararası Psikofarmakoloji Kongresi’nde konuşan Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, “Mikropların önemli bir kısmı sağlığımızı bozan hastalıklara sebebiyet verse de, bazı bakterilerin varlığı sağlığımızın korunması için önemli. İnsan bağırsağında bulunan bazı bakteriler bağışıklık sistemimizi güçlendirip, beynin fonksiyonunu düzenler” dedi. İşte anlattıkları:
Bağırsaklarımız, beynimizin sağlıklı biçimde çalışmasında büyük role sahip. Örneğin şizofrenide, otizmde, alzheimer hastalığında, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğunda birçok çalışmalar yapılıyor ve çalışmanın çok büyük bir oranı, eğer bağırsaklarımızda sağlıklı bakterilerin sayısını artırabilirsek beynimizin de daha iyi fonksiyon göstereceğini işaret ediyor.
Birçok araştırmacı bağırsakları ikinci beyin olarak nitelendirmekte, bağırsaklarda bulunan bazı mikroorganizmaların çeşitli yollarla, beynin çalışmasını düzenlediğini belirtmekte. Depresyon, stresle ilişkili hastalıklar, otizm, parkinson hastalığı ve alzheimer gibi hastalıkların oluşumunda ve tedavisinde bakterilerin rolü konusunda kanıtlar giderek artmakta.