Doç. Dr. Deniz Gökalp, sağlık personeline verdiği eğitimde iyot yetersizliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası’nda açıklamalarda bulunan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Gökalp, metabolizmanın işleyiş hızını ayarlayan ve zihinsel gelişmemizde anne karnından itibaren önemi olan tiroid hormonlarının, tiroid bezinde, ‘iyot’ denilen bir elementten yapıldığını ve bu elementin anne rahminden başlayarak son derece önemli bir besleyici olduğunu belirtti. Doç. Dr. Gökalp, hekim tarafından aksi belirtilmedikçe tüm toplumun iyotlu tuz tüketmesi gerektiğini kaydetti.
“90’LI YILLARDA İYOT ALINAMADIĞI İÇİN GUATR HASTALIĞI GÖRÜLÜYOR”
Tiroid bezinin kelebeğe benzer bir şekilde, boyunda krikoit kıkırdağın hemen altında bulunduğunu ve halk dilinde bunun büyümesine ‘guatr’ denildiğini belirten Doç. Dr. Gökalp, dünya genelinde guatrın en sık nedenin iyot eksikliği olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin endemik guatr bölgelerinden biri olarak kabul edilmesinin nedeninin, 90’lı yıllara kadar Türkiye’deki tuzların iyotlanmamasına ve birçok bölgede yaşayan insanların yeterli iyot alamamasına bağlı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Deniz Gökalp, bu durumun en çok çocuklarda ciddi problemlere neden olduğunu dile getirdi.
İYOT EKSİKLİĞİNİN ANNE KARNINDAKİ BEBEĞE ZARARLARI
İyot elementinin anne rahminden başlayarak, özellikle bebeklik, çocukluk ve genç yetişkinlik ve hamilelik dönemlerinde son derece önemli bir besleyici olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Gökalp, “İyot eksikliği, anne karnında ciddi zeka geriliği ve adaptasyon problemleri, büyüme-gelişme geriliği ve ‘kretenizma’ dediğimiz; dilin büyük olduğu ve sarılığın oluşabildiği ciddi problemlere neden olabilmektedir” dedi.
TUZ ALIRKEN VE SAKLARKEN DİKKAT
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Gökalp, iyotlu tuz kullanımında dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili şunları söyledi:
“Tuzlar artık daha kararlı olan moleküllerle iyotlanıyor. Böylece kullanımdaki kayıp azalıyor. Yine de evlere çok büyük paketler alınmamalı. Alınan tuzun iyotlu olduğuna emin olunmalı, ‘gurmet’ tuzları, rafine olmayan, içeriği bilinmeyen, kaya tuzu, himalaya tuzu olduğu söylenen tuzlar kullanılmamalı. Tuz, kuru ve karanlık ortamda saklanmalı, paket veya kavanozların ağzı açık bırakılmamalı. Yemeği pişirirken başın da değil de, sonuna doğru, pişmeden hemen önce tuz eklenmeli. Böylece daha az tuzla ihtiyaç duyulan iyot alınabilir.”