Uyku kaçırır diye tüketiminden kaçınılan eskilerin “40 yıl hatırı vardır” diyerek manevi anlam da yüklediği kahvenin “ilaç” gibi yararları saymakla bitmiyor. Kahvenin inme riskini yüzde 25 azalttığını bildiren Nöroloji Profesörü Aytekin Akyüz, “Sigara içmeyen kişilerde, günde 3-5 fincan kahve tüm nedenlere bağlı ölümleri yüzde 15 azaltmaktadır. Böylece orta derecede (en az 3 fincan) kahve tüketimi kalp damar, beyin damar, karaciğer hastalıkları ile kanser, alzhaymır, parkinson, Multiple sklerozu önleyici rolünün yanında ömrü de uzatıyor. Kahve sağlıktır” dedi.
NEDEN KAHVE İÇMELİYİZ
İzmir Kent Alsancak Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytekin Akyüz de, çeşitli ülkelerde yapılan araştırma sonuçlarını değerlendirerek kahve tüketiminin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti. Kahve tiryakilerini sevindirecek açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Akyüz, sabah içilen çay ya da kahvenin uyanıklığı artırdığı gibi kişinin kendisini iyi hissedip toparlanmasına, sosyalleşmesine neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Akyüz, kahvenin dünyada en yaygın kullanılan psikoaktif ve stimulan (uyarıcı- canlandırıcı) madde olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Akyüz, Amerikan Diyet Tavsiye Komitesinin günlük beş fincan kahve veya 400 miligram kadar kafeinin uzun dönemde sağlık için bir risk taşımadığını bildirdi. Akyüz, “400 bin kişinin dahil edildiği bir çalışmada 13 yıllık bir izlem sonucunda günde 3-4 fincan kahve kullanımının kalp damar hastalıkları dahil tüm nedenlere bağlı ölüm oranlarını en az yüzde 10 azalttığı saptanmıştır. Günümüzde kahvenin antioksidan ve antiinflamuar etkisi daha iyi anlaşılmaktadır” diye konuştu.
BUNAMA VE PARKİNSONUN GELİŞME RİSKİNİ AZALTIYOR
Kahvenin potansiyel olarak tansiyon yüksekliği yapmasına rağmen koroner arter hastalığı riskini azaltıp kalp yetmezliğine karşı koruduğunu belirten Prof. Dr. Akyüz, kahvenin yararları konusunda sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orta derecede kahve kullanımı koroner kalp hastalığını 10 yıla kadar geciktirir, kalp yetmezliğine karşı korur. Son yapılan çalışmalarda kahve ile ritim bozuklukları arasında bir ilişki saptanamamıştır. Yine günde 3-5 fincan kahvenin damar tıkanıklıkları riskini azalttığı ileri sürülmektedir. Kahvenin damarlar üzerine olumlu etkisi beyin damarları için de geçerlidir. Günde üç fincan kahve inme riskini yüzde 20-25 oranında azaltmaktadır. Düzenli kahve tüketiminin şeker metabolizmasını düzelttiği Tip 2 diyabet riskini azalttığı ve aşırı şişmanlarda kilo kaybına yol açtığı saptanmıştır. Kahve, alzhaymır ve diğer demanslar, parkinson hastalığı ve Multipl Skleroz gelişme riskini azaltmaktadır. Kahve, kısa süreli olumlu metal etkilerinin yanı sıra bilişsel fonksiyonlarda uzun süreli fayda da sağlamaktadır.”
Kahvenin hafızayı güçlendirdiğini anlatan Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hafif bilişsel bozukluğu olan ve günde 3-5 fincan kahve içen kişilerde bunama dönüşümün 2-4 yıl engellendiği saptanmıştır. Kafeinli kahve parkinson hastalığını önlemede faydalıdır ve günlük kahve miktarı arttıkça hastalık gelişme riski azalmaktadır. Ayrıca parkinson hastalarında hareketleri kontrol etmede de yardımcı olmaktadır.Günde en az 4 fincan kahve içenlerde Multipl Skleroz (MS) gelişme riskinin 1/3 oranında azaldığı saptanmıştır. Orta ve ağır kahve tüketimi (3-6 fincan) bazı kanserlerde önleyici etki sağlar. Bir araştırmada günde 3 fincan kahvenin karaciğer kanseri gelişme riskini yüzde 50 azalttığı gösterilmiştir. Sigara içmeyen kişilerde, günde 3-5 fincan kahve tüm nedenlere bağlı ölümleri yüzde 15 azaltmaktadır. Böylece orta derecede (günde en az 3 fincan) kahve tüketimi kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları karaciğer hastalıkları kanser, alzhaymır, parkinson, Multiple sklerozu önleyici rolünün yanında ömrü de uzatmaktadır.”
RİSKLERİ DE VAR
İzmir Kent Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Akyüz, kahvenin birçok pozitif etkisinin yanı sıra bazı negatif medikal ve psikiyatrik etkilere de sahip olduğunu söyledi. Akyüz, hipertansiyon, anksiyete, uyku bozukluğu, depresyon, kafein kesilme semptomları ve glokom gelişimi için potansiyel risklere sahip olduğunu belirterek “Kahve-kafein ani kesilirse baş ağrısı depresyon huzursuzluk sinirlilik uykusuzluk kabızlık sersemlik konsantrasyon güçlüğüne neden olabilir” dedi.