ANİ ISI FARKINA DİKKAT
Koroner arter hastaları, stent takılan veya by-pass olanlar; dışarı çıkarken kendilerini mutlaka soğuktan korumalıdır. Ağızdan alınan havanın soğukluğunu engellemek için mutlaka bir atkı kullanılmalı. Lahana gibi kat kat giyinmek yerine soğuğu az geçiren polar, yün ya da kaşmir tercih edilmelidir. Örneğin içlerine yün bir atlet giyebilirler. Vücut ısısı 36 derecedir ve dışarıdaki hava sıcaklığı kış aylarında eksi dereceye düştüğü için vücut ısısı ile dışarıdaki sıcaklık arasında aşırı farklar olmamalıdır. Ayaklar da soğuktan korunmalıdır.
SİRKEYLE KURULAN TURŞU
Kış aylarında hareketsiz yaşam ve beslenme şekilleri tansiyon yükselmesine neden olabilir. Bu aylarda yemeklerin yanında bolca tüketilen turşu, içerdiği fazla tuz oranıyla tansiyonu yükseltebilir. Dikkatli tüketildiğinde yararlı bir besin olan turşu, tansiyon hastaları için uygun değildir. Eğer kışın turşu çok tüketiliyorsa, tuz ile kurulan turşuların yerine sirke ile kurulanlar tercih edilmelidir.
KIŞIN EVE KAPANMAYIN
Kış ayları ile birlikte insanlar kendilerini eve kapatmakta ve spordan iyice uzaklaşmaktadırlar. Özellikle kalp hastaları soğuk havaları mazeret göstererek sporlarını ihmal etmemelidir. Bu kalp sağlığı açısından doğru bir davranış değildir. Kış ayları kalp hastalarının spor yapmasına engel değildir. Ancak yürüyüş için egzoslu yol kenarları yerine deniz kenarları tercih edilmelidir.
SUYU YERİNE MEYVENİN KENDİSİ
Meyvelerin suyundan çok posasıyla tüketilmesi daha faydalıdır. Örneğin narın her bir tanesi büyük şifa kaynağıdır; içeriğinde bulunan antioksidanlar, vücut direncini artırmaktadır. Bu meyve özellikle kalp sağlığı için çok yararlıdır. Bu arada greyfurt suyu da kış aylarında büyük yarar sağlar ancak kalp ilaçları ile birlikte tüketilmemesi gerektiği unutulmamalıdır. İlaç alındıktan bir saat sonra greyfurt suyu içilebilir.
DİLALTI HAPINI UNUTMAYIN
Doktor kontrolündeki hastalar, soğuk havada dışarı çıkarken yanlarında mutlaka dilaltı haplarını bulundurmalı. Hasta, durumunda farklılık hissettiği anda hemen uygun bir yere oturup ilaçlarını almalıdır. Bu tür hastaların durumu önceden ‘vitrin hastalığı’ olarak tanımlanıyordu. Yolda ağrısı olan kişi, hiç kimseye fark ettirmemek için en yakın vitrine bakar ve dinlenirdi. Şimdi ise bu durum ilaçlarla veya özel spreylerle atlatılabiliyor.
İDEAL EV ISISI 22 DERECE
Bazı insanlar sıcağı, bazı insanlar daha serin havayı sever. Bu durum biraz da kişinin kansız olup olmadığıyla ilgilidir ama ideal ev sıcaklığı 21-22 derece olmalıdır. Sobalı evlerde yaşayanlar ise ne olursa olsun kalitesiz kömürleri tercih etmemelidir. Kalitesiz ürünler yanınca; hem size, hem de havaya zarar verebilir.
AÇIK HAVADA YÜRÜYÜŞ YAPIN
Açık havada 30-45 dakika yürüyüş yapmak yararlıdır. Bu yürüyüşler mağaza gezme şeklinde olmamalıdır. Bu, sağlık için yeterli değildir. Spor yapmak için evlerin koridorları bile kullanılabilir. Koridorlarda 20-30 dakika yürünebilir. Eve yürüyüş bandı da alınabilir. Sabah kalkar kalkmaz ilk olarak eklemler açılmalı ve esneme hareketleri yapılmalıdır. Bu, kişinin kendisini çok iyi hissetmesini sağlar.