En çok diş ve kemiklerde bulunan kalsiyum mineralinin başlıca görevleri güçlü kemik ve diş yapısının korunması, kanın normal olarak pıhtılaşmasının sağlanması, sinir hücreleri arasındaki iletişimin sağlanması, kasların kasılma ve gevşeme hareketinin sağlanması, bazı hormonların üretimi ve kalp atışının düzenlenmesidir.
Yeterli miktarda kalsiyum alımı genellikle kemik gelişiminin devam ettiği çocukluk yıllarıyla özdeştirilse de aslında genel sağlığın ve özellikle kemik sağlığının koruması için her yaşta alınması gereken bir mineraldir.
Yaş Aralıklarına Göre Önerilen Günlük Kalsiyum Miktarı
Aşağıdaki rakamlar sağlıklı çocuklar ve yetişkinler için tavsiyelen günlük kalsiyum tüketimi miktarlarıdır.
0-6 aylık: 210 mg
7-12 aylık: 270 mg
1-3 yaş: 700 mg
4-8 yaş: 1000 mg
9-18 yaş: 1300 mg
19-50 yaş: 1000 mg
51 yaş ve üzeri: 1200 mg (kadın), 1000 mg (erkek)
Kalsiyum Eksikliği Belirtileri
Kalsiyum eksikliği belirtileri ile ilgili önce şunu söylemek gerekiyor; kısa süreli kalsiyum eksikliğı herhangi bir belirtiye yol açmaz ve kalsiyum ölçümü yapılmadan eksikliğin belirlenmesi mümkün değildir. Çünkü vücudumuz kandaki kalsiyum eksikliğıni bir süre kemiklerden aldığı kalsiyumla tamamlar.
Ancak kalsiyum eksikliği uzun süre devam ederse kemiklerden alınan kalsiyum kemiklerin zayıflamasına yol açar ve kemik yoğunluğu azalır. Bunun neticesinde ise kemik kırığı ve osteoporoz gibi hastalıkların görülme riski artar.
İlerlemiş kalsiyum eksikliği belirtileri ise kişiden kişiye değişmekle birlikte en sık görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
- Ellerde, ayaklarda ve yüz bölgesinde karıncalanma
- Kas kasılmaları
- Düzensiz kalp atışı
- Hafızanın zayıflaması
- Depresyon
- Halüsinasyonlar
- Kas ağrıları
- Cilt kuruluğu ve kırılgan tırnaklar
- Kalsiyum Eksikliği Nedenleri
Akut kalsiyum eksikliği çoğunlukla kalsiyum bakımından yetersiz beslenme nedeniyle görülür. Beslenme programına kalsiyum bakımından zengin gıdaların eklenmesi kalsiyum seviyesini normal düzeye çekecektir.
Ayrıca yaşla birlikte kemikler zayıflar ve kemik yoğunluğunun korunabilmesi için daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyulur. İlerleyen yaşlarda doktorunuza danışarak kalsiyum takviyesi kullanmak kemiklerin zayıflamasına bağlı olarak gelişen sorunların önlenmesi için tavsiye edilir.
Ancak kalsiyum eksikliği nedenleri sadece yaş ve beslenme ile sınırlı değildir. Vücudun kalsiyum mineralini kullanmasını etkileyen durumlar kalsiyum eksikliğine yol açabilir.