Fazla kilolarından kurtulma isteyenlerin için birçok diyet bulunuyor. Ancak uzmanlar diyetin bir uzman eşliğinde yapılması gerektiğini aksi taktirde fayda sağlanmadığı gibi sağlığınızın da tehlikeye girebileceği konusunda uyarıyor. Son günler adı sıkça duyulan kan grubuna göre diyet de kilı vermek isteyenlerin gündeminde. Peki kan grubuna göre diyet nedir ve nasıl yapılmalıdır? Kan grubu diyeti hakkında merak edilenleri anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hilal Mutlu, konuyla ilgili şunları söyledi:
‘0’ kan grubu olanlar nasıl beslenmeli?
“Kan grubu diyetini Dr. Peter D’Adamo adında biri çıkardı. Dr. D’Adamo göre, avcı-toplayıcı olan ilk insanlar ‘0’ kan grubu idiler. Bu yüzden de 0 kan grubu olan bireyler et ve balık ağırlıklı beslenmelidir. Süt ürünleri ve tahıllar ve armut, portakal, kivi gibi asitli meyveler bu grubun kilo almasını hızlandırırken, deniz yosunu, deniz ürünleri, iyotlu tuz ve muz, mango, kiraz, erik gibi meyveler ise kilo vermesini hızlandırmaktadır.”
‘A’ kan grubu bitkisel ürünlere yönelmeli
A kan grubu, çiftçi kan grubu olarak da adlandırılır, avcılıktan tarıma geçişten sonra ortaya çıkmıştır. Et ve süt ürünleri bu gruba hızlı kilo aldırırken, soyalı yiyecekler ve bitkisel ürünler kilo vermeyi hızlandırmaktadır. Eti tamamen hayatlarından çıkarmalı, deniz ürünlerini ise çok az miktarda tüketmeliler.”
‘B’ kan grubu olanlar beyaz etten uzak durmalı
“B grubu ise Himalaya Bölgesi’ne göç edenlerde ortaya çıkan göçebe gruptur. Kırmızı et faydalı iken beyaz et tüketiminden uzak durulmalıdır. Süt ve süt ürünlerini rahatlıkla tüketebilen tek gruptur. Pirinç ve yulaf rahatlıkla tüketebilirken, çavdar, mısır ve buğdaydan uzak durmalıdır.”
‘AB’ kan grubu deniz ürünleri tüketmeli
AB grubu ise modern çağda ortaya çıkan kan grubudur, A ve B grubundaki yasaklar AB grubu için de geçerlidir. Tofu, deniz ürünleri, yeşil sebzeler kilo vermeye yardımcıdır ve hindi eti dışında et ürünleri tüketilmemelidir
“Bir uzmana eşliğinde diyet yapın”
“Kan grubu diyetinin genel özellikleri bu şekildedir. Tüm grupların yasaklı yiyecekleri, tolere edebildikleri ve hiç tüketmemeleri gerekenler vardır. Sağlık otoritelerinin ortak görüşü diyet kişiye özeldir; tıpkı parmak izi gibi, nasıl ki herkesin parmak izi birbirinden farklı ise diyeti de farklı olmalıdır. Milyarlarca insanı sadece 4 gruba ayırmak yetersiz ve dayanaksızdır. Örneğin; 0 kan grubunda, diyabet ve kolesterol hastasına bol bol et ye diyemezsek, hiç deniz ürünü yemeyen bir A grubuna da başka alternatifler üretmeliyiz. Uygulama açısından da kitapta bahsi geçen birçok besin ülkemizde üretimi olmayan, bulmakta zorlanılan besinlerdir. Bu yüzden sırf popüler olmak için çıkan kitaplarla aslında size hiç uygun olmayan diyetleri yapıp sağlığınızdan olmayın, beslenme konusundaki tek uzman olan diyetisyene gidip cinsiyetiniz, boyunuz, kilonuz, yaşam şekliniz, alerjileriniz, varsa hastalıklarınız, beslenme alışkanlıklarınız gibi daha birçok faktörün ele alınıp size özel hazırlanmış diyeti uygulayın. Sizin gibi diyetiniz de özel olmalı. Unutmayın, hiçbir diyet ömrünüzü uzatmaz ancak kaliteli yaşamanızı sağlar.”
(İHA)