Bitlis Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı .Topçu, yaptığı açıklamada, kanser hastalarının fazla yemek tüketemedikleri için kalorisi yüksek olan besinleri tüketmesi gerektiğini söyledi.
Topçu, “Kanser hastaları, doku yıkımı ve kontrolsüz doku yapımından dolayı protein alımını ihmal edilmemesi gerekiyor. Kanser hastaları yeterli ve dengeli beslenmesi çok önemlidir. Kanser hastalığı kontrolsüz doku yapımı ve sürekli bir doku yıkımı olarak geçirilen bir süreçtir ve kronik bir hastalıktır. Dolayısıyla bu süreçte belli bir besinin ölçüsüne göre beslenmesi gerekiyor. Günlük beslenmemizde proteinli yiyeceklere muhakkak yer vermeliyiz. Kanser hastaları mevsimine göre beslenmesi gerekiyor. Kanser hastalarının bağışıklık sistemi hemen hemen çökmüş durumdadır. Bu bağışıklık sistemini güçlendirmek için mevsimine uygun bol sebze ve meyve tüketmesi gerekiyor. Kış aylarında zengin olan diğer bir protein kaynağımız da balıktır. Balık bu dönemde taze ve tüketilebilir bir durumda olduğu için haftada iki gün balık tüketilebilir. Bağışıklı sistemini güçlendirmek için aynı zamanda ceviz, fındık, badem ve omega 3 açısından zengin olan yağ kaynaklarını tüketmemiz gerekiyor. Kanser hastalarının iştahları pek yoktur. Dolayısıyla yeterince yemek tüketmedikleri için özelikle bol kalorili düşük hacimli besinleri tüketmelidir. Kanser hastaları besin değeri olmayan yiyecekleri tüketmemelidir” dedi.
İHA