Sarmaşık | 2-10m | 4-5 Aylar | Ho,Na,Ba | Meyvesi | Yağı
Karabiber, Schwarzerpfetter, Piper nigrum L.
Syn: Piper aromaticum LAM.
Familyası: Karabibergillerden, Pfettergewâchse, Piperaceae
Drugları: Karabiber; Piperis nigri fructus
Karabiber yağı (eter yağı); Piperis nigri aetheroleum
Karabiberin meyvesi baharat, çay, tentür ve natürel ilaç yapımında eter yağı ise aroma tedavisinde kullanılır.
Giriş: Karabibergillerin bilinen 1000 alt türü mevcuttur ve bunlardan en çok kullanılanlar; Karabiber adıyla anılan Piper nigrum, Kubabe biberi; Piper cubeba ve Uzun biber; Piper longum. Karabiberin meyvesinin üç farklı şekilde işlenmesi ile aynı biber meyvesinden üç türlü biber elde edilir. Karabiberin meyveleri tam olgunlaşmadan toplanır ve kurutulur ise bildiğimiz Karabiber, yeşil meyveleri toplanır tuzlu suda muhafaza edilir ise Yeşilbiber ve olgunlaşan meyvelerinin kabuğu soyulduktan sonra kurutulur ise Beyaz biber elde edilir. Burada adı geçen Yeşilbiber sebze olarak kullanılan Yeşil biberle ilgisi yoktur. Türkçede Karabiber ve Kırmızıbiber diye iki farklı bitki aynı şekilde biber diye anılmaktadır. Oysa birinin tohumu (Karabiberin) diğerinin meyvesi kullanılır.
Botanik: Vatanının Hindistan Malabar bölgesi olduğu tahmin edilmekte olan Karabiber günümüzde başta Malezya, Endonezya, Brezilya, Orta Amerika ve Batı Afrika ülkeleri olmak üzere birçok tropik ve subtropik ülkede kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Karabiber boyu 10myi bulan bir sarmaşık olup çevresindeki ağaç veya duvarlara tırmanarak yük¬selir veya direkt çakılır ve yahut da tel örgüler gerilip sarılarak büyümesi sağlanır. Yaprakları 8-16cm uzunluğunda, 5-10cm genişliğinde, oval veya kalp şeklinde, sapı 3-6cm uzunluğunda, üst yüzeyi koyu, alt yüzeyi açık yeşil renkte ve üzerinde birbirine paralel 5 damara bulunur. Çiçekleri bir veya iki evli olabilir yani erkek ve dişi çiçekleri aynı bitkide olduğu gibi ayrı bitkilerde de olabilir. Çiçekleri 15cm uzunluğunda, bir başak şeklinde olan koçan üzerinde dizilmiş olup takriben 100den fazla oldukça küçük beyaz renkli çiçeklerden meydana gelir. Meyvesi küre şeklinde, 5mm çapında, önce yeşil sonra kırmızı ve en nihayetinde olgunlaşınca sarı renk alır.
Yetiştirilmesi: Türkiyenin Ege ve Akdeniz bölgelerinin sıcak bölgele¬rinde yetişebilir.
Hasat zamanı: Olgunlaşmadan toplanan meyveleri kurutulur ise Ka-rabiber, tuzlu suya konur ise Yeşilbiber ve olgunlaştıktan sonra kabukları soyularak taneleri öğütülür ise Beyaz biber elde edilir.
Birleşimi: Birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;
a) Eter yağ türevleri (uçucu yağ) %1,5-3,5 arasında olup en önemlileri; Sabinen %15-25 (Karaardıca bak), Limonen %15-20 (Turunca bak), Caryophyllen %10-15, β-Pinen %8-14, α-Pinen %7-13 (Çama bak), 3-Caren %3-7 ve az miktarda Myrcen, p-Cymen ve α-Phellandren içerir.
b) Asitamit türevleri %5-10 oranında olup en önemlileri şunlardır; Piperin bütün Asitamitlerin %85-95ini oluşturur ve kendini oluşturan Piperidin ve Piperidinaside ayrılır. Ayrıca; Piperanin, Piperettin, Piperolein A-C, Piperylin, Isochavicin, Pipericid ve Homopipericid içeriri.
c) Karbonhidratlar %45-55 oranında olup bu da parçalanarak; glikoz, xyloz, arabinoz, fruktoz ve rhamnozlara ayrılır.
d) Ayrıca %10 doymamış yağ asitleri, %12 oranında proteinler, fenoller ve fenolkarbonikasit türevleri içerir.
Tesir şekli: Mikropları öldürücü, iltihapları önleyici, iştah açıcı, gaz söktürücü, balgam söktürücü, ateşi düşürücü ve ağrıları azaltıcı özelliklere sahiptir.
Araştırmalar:
1) Fareler ve kobaylar üzerinde yapılan deney sonuçlarına göre Kara-biberle beslenen bu hayvanların daha fazla safra ürettikleri, karaci-ğerlerindeki metabolizmaya tesir ettiği görülmüştür. Karaciğer ekst¬re-si ile ilaçlanan bitkilerde ise haşerelerin öldüğü görülmüştür.
2) Kendi tecrübem ise; Eylül 1996da uzun süre Atkuyruğu çayı içmem ve soğuk yiyecekler yemem sonucu midemde ağrılar ve kramplar ortaya çıktı. Doktorum bana bu rahatsızlığın midenin aşırı asit üret-mesinin sonucu olabileceğini söyleyerek kimyasal bir ilaç yazdı fakat bu ilaçta fayda vermedi. Bunun üzerine Karabiberli çay ve Kır-mızıbiberli çorba içmeye başladım. Böylece rahatsızlığım geçti.
3) 15.03.02 yakalandığım üşütme ile bahar nezlesi ayrıca bronşite ya-kalandım. 22.03.2002ye kadar kullandığım ilaçlar fayda etmeyince Karabiberli çay içtim ve ilk defa terledim ve de böylece biraz rahat-ladım. Günlerce öksürük, aşırı üşüme, nefes darlığı ve hırıltılı nefes dar¬¬lığı çektikten sonra Karabiber çayı ile rahatladım. Oysa hem kim-yasal hem de bitkisel nice ilaçlar kullandım ve ancak şimdi rahat¬ladım.
Kullanılması:
a) Araştırmalara göre safra akışını artırıcı ve karaciğeri çalıştırıcıdır.
b) Halk arasında karabiber başta mide ve bağırsak rahatsızlıklarından mide üşütme, şişkinlik ve hazımsızlığa karşı çay ve baharat şeklinde kullanılır. Eskiden ateş düşürücü olarak boğaz iltihaplarına, nezle, üşütme, öksürük ve bronşit ve bronşitli hastalarda balgam söktürücü olarak kullanılmıştır. Hindistanda bronşitli hastalarda balgam sök-türücü olarak kullanılmıştır.
Çayı: Yarım kahve kaşığı Karabiber tozu veya tanesi demliğe konur ve üzerine 200-300ml kaynar su ilave edildikten sonra 5-10dk demlenmeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir. Bu günde 3-7defa duruma göre tek-rarlanır.
Baharatı: Çorbalara, sulu yemeklere, etli yemeklere, Avrupada bazı kuru pasta türlerinde, peynir ve sucuk yapımında kullanılır.
Homeopatide: Karabiber meyvelerinden 50gr öğütüldükten sonra bir şişeye konur ve üzerine 500ml %70lik etanol ilave edilir ve güneş ışınlarından uzakta 4-6hafta bekletildikten sonra süzülerek Homeopatide <<Piper nigrum>>adı ile anılan tentür elde edilir.
Aromaterapide: Karabiber meyveleri öğütüldükten sonra su buharı ile damıtılarak eter yağı elde edilir. Bu yağa kısaca Karabiber yağıda denir ve genellikle kas ağrıları, kas zafiyeti, üşütme, yorgunluk, konsantre ola-mama, iştahsızlık gibi hallerde kullanılır. Sporcularda görülen kas ağrı¬ları, kas kasılması, kas tutukluğu ve kas kramplarına karşı masaj yağı yapılır.
Kas masaj yağı: 100ml Zeytinyağı (Jojoba yağı bulunur ise tercih edilir veya tatlı badem yağı) 1ml Karabiber yağı ve 1ml Biberiye yağı ile karıştırılır ve çalkalandıktan sonra bu kas masaj yağından bir miktar alınarak kaslar ovalanır.
Yan tesirleri: Karabiberin bilinen bir yan tesiri yoktur.
B) Kübabe, Kubebenpfetter, Piper cubeba L.
Kebabiye
Kuyruklu biber
Kübabiye
Vatanının Endonezya adaları olduğu tahmin edilmekte olup buradan Malezya, Hindistan ve bölgedeki adalara yayılmıştır. Kübeba 5-15m bo-yunda bir sarmaşık olup yaprakları 10-15cm uzunluğunda, 4-8cm geniş-liğinde, geniş mızrak şeklindedir. Meyveleri 5mm çapında ve boyu 10mmyi bulan bir sapa sahip olup bu saptan dolayı Kuyruklu biber diye de anılır. Yetiştiği yörelerde halk arasında idrar yolları iltihaplanması ve üşütmesi, baş ağrısı, hafıza zafiyeti, bronşit, şişkinlik ve mide rahatsız-lığına karşı kullanılmaktadır. Fakat bu biber türü üzerinde henüz yete¬rince araştırma, deney ve test yapılmamıştır. Bir Türk yazarı 2-3tanesini çiğnedikten sonra tenasül uzvuna (penise) sürülür ise cinsi münasebeti daha fazla zevklendirir demektedir. Kullanılması aynı karabiber gibidir.
C) Uzun biber, Langer Pfetter, Piper longum L.
Bangal biberi
En fazla 1m boyuna ulaşabilen bir sarmaşık türü olup yaprakları 5-10cm uzunluğunda, 4-8cm genişliğinde, kenarları düz, üst yüzeyi koyu yeşil ve alt yüzeyi açık yeşil renktedir. Vatanının Bangladeş olması nedeni ile Bangel biberi diye de anılır. Diğerlerinden farklı olarak 4-6cm uzunluğunda 5-8mm çapında koni şeklinde ve açık esmer renklidir. Kullanılması aynı Karabiber gibidir.