Kış aylarında tüketilmesi faydalı besinler
Kış aylarının gelmesiyle birlikte vücut direncimizi kaymetmememiz için bu 8 yiyeceği kesinlikle tüketmemiz gerekiyor…
Beslenme Ve Diyet Uzmanları Kış ayının gelmesi ile birlikte mevsimine göre meyve ve sebze tüketimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ortaç ’’Üstelik mevsim sebze meyveleri o mevsime özgü hastalık ve yakınmalara şifa kaynağıdır.’’ Dedi. Beslenme Ve Diyet Uzmanı Nihan Ortaç Kışın daha çok tüketilmesi gereken meyve sebzeleri içerdiği özelliklerine göre şu şekilde sıraladı;
KARNABAHAR: Enfeksiyon önleyici ve antibakteriyel özellikleri olan karnabahar, kronik idrar yolları enfeksiyonları için bilinen en iyisebze. Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir besindir. A, C, B1 veB2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini içerir. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığı önler ve vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
PORTAKAL: Kış meyvesi denilinceilk akla gelen portakal içerdiği C vitamini ile soğuk algınlığı ve gribe karşı iyi bir koruyucudur. Karaciğer çalışmasına yardımcı olan portakal kanı da temizler. Cilt sağlığı içinde birçok faydası olan portakal C vitamini, B vitamini, potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından da zengindir.
LAHANA: Düşük kalorili olması, idrar söktürücü özelliğiyle vücuttaki fazla ödemi atması ve toksin atıcı özelliğiyle vücutta biriken zehirli maddeleri arındırması lahanayı diyet yapanların favorikış sebzelerinin arasına sokmaktadır. Lahana aynı zamanda A, B ve C vitaminlerindene zengindir.
ARMUT: B vitaminlerinden, bakır, potasyumdan zengin olan bir meyvedir. İçeriğindeki posa sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık oluşumunu engeller. Kalp damar sağlığını güçlendiren armut aynı zamanda kolesterolün düşmesine de yardımcı olur.
PIRASA: Pırasanın böbrek taşı oluşumunu engelleyici etkisi bulunmaktadır. Kan basıncını düşürerek felç ve kalp krizi riskini azaltan pırasa aynı zamanda iyihuylu kolesterolün (HDL)yükselmesine, kötü huylu kolesterolün(LDL) düşmesine katkı sağlamaktadır.
ELMA: İçeriğinde bulunan B grubu vitaminleriyle sinir sistemini destekleyen elma, C ve E vitaminleriyle de bağışıklık sistemini destekler. Özellikle kabuklarıyla birlikte tüketildiğinde bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık problemini giderdiği gibi, içeriğindeki pektinle ishalin giderilmesinde de etkindir.
ISPANAK: A, C vitaminleri, folik asit ve demir yönünden zengin olan ıspanak grip ve soğukalgınlığına karşı koruyucudur. Özellikle çiğ tüketimi kabızlık problemlerinin önüne geçmektedir. Ispanağın protein miktarı diğer sebzelere göre biraz daha yüksektir. Ancak ıspanak yüksek oranda oksalat içermektedir ve gut hastalığı olan bireyler tüketim miktarları konusunda dikkatli olmalıdırlar.
NAR: Nar gerçek bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek gribe ve soğukalgınlığına karşı mükemmel birkoruma sağlar. Potasyum, lif, C vitamini ve niasin içerir. Nar aynı zamanda kolesterolün düşürülmesinde yardımcı olur.