Kolon kanseri, kalın bağırsakta meydana gelen poliplerle ortaya çıkar. Daha çok kalın bağırsak ve rektumda görülen kanserli büyümeyi kapsar. Sindirim sisteminin kalın bağırsak denen kısmını, kolon ve rektum oluşturur. Kolondan başlayan kansere kolon kanseri, rektumdan başlayan kansere ise rektal kanser denir. Genetik etmenlerle birlikte, ailevi kökenli bağırsak kanseri riski de genel olarak görülebilmektedir. Özellikle batı tipi yaşamla ilişkilendirilen toplumlarda A.B.D ve Kuzey Avrupa”da, görülme sıklığı giderek artmaktadır. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülür. Ailesinde iki ya da üç kuşak boyunca bireylerin hastalığa yakalanma riski oldukça yüksektir. Bu tip durumlarda kalın bağırsağın, erken yaşlarda alınması önleyici bir müdahale olabilir. Ailede kolon kanseri varsa, 50 yaşını beklemeden kolonoskopi yaparak kolon kanserine zemin hazırlayacak polip ya da benzeri oluşumların olup olmadığı test edilmelidir. Ayrıca bazı iltihabi bağırsak hastalıklarının da kolon kanserine zemin hazırladığı bilinir. İlerlediğinde tehlikeli ve öldürücü bir hastalık olan kolon kanseri, erken teşhisi zor bir hastalıktır. Ancak tarama sistemleriyle tanı mümkün olabilir. Genellikle belirti verdiğinde orta derecede ilerlediği gözlenir. Ciddi bir hastalık olduğu için özellikle sık görüldüğü toplumlarda, hastalığın erken saptanması oldukça yararlı olacaktır. Bununla birlikte günlük yaşantıda spor ve hareketlerin az olduğu toplumlarda daha sık görülmektedir.
Kolon kanserinin belirtileri : Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, ishal, kabızlık, bağırsakların tam boşalamadığı hissi, normalden daha ince dışkılama, karında kitle, gaz, kramp, şişkinlik, kilo kaybı, bulantı, kusma, makattan kan gelmesi, tümörün büyüdüğü dönemlerde ise kansızlık, halsizlik, çarpıntı, yorgunluk gibi belirtiler gözlemlenir. Kolon kanserini oluşturan faktörlerin dünyadaki yayılımına bakıldığında; hayvansal gıdaların yoğun tüketilmesi, yağlı ve yüksek kalorili yiyeceklerin fazla tüketimini söyleyebiliriz.
Hastaya, tanı için yapılacak rektal muayenenin yanı sıra, laboratuvarda dışkıda gizli kan incelemesi, bilgisayarlı tomografi, rektoskopi ve kolonoskopi yapılmalıdır.
Kolon kanseri tedavi : Hastaya cerrahi yöntemler uygulanır. Kanseri oluşturan tümörün alınması gerekir. Hastalıktaki evre durumuna göre kemoterapi uygulanır. Ailesinde kolon kanseri bulunan kişilerin yaşam tarzlarını değiştirmesi ve düzenli egzersiz yapması önerilir. Yağlı hayvansal gıdalardan uzak durmak, normal kalorili ve lifli sebze ve meyveden oluşan beslenme modeli oluşturmak gerekir.