Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Kulak çınlaması

Kulak çınlaması

Kulak çınlaması ( Tinnitus), ortamda dışarıdan gelen sesli bir uyaran olmadığı halde, kişinin ses algılama durumudur. 24 saat boyunca devam eder ve kronik tablo oluşursa, kulak çınlaması bir sorun oluşturabilir. İşitme sistemindeki bu bozukluk, daha çok ileri yaşlarda  görülse de, her yaşta görülmesi mümkündür. Erkeklere oranla kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.

Kulak çınlamasının en önemli nedenleri şöyle sıralanabilir. Orta kulak iltihapları, orta kulakta sıvı birikmesi, dış kulak rahatsızlıkları, kulak zarında delinme, kulağa giden damarlarda daralma, hipertansiyon, şeker hastalığı, kolesterol, kulanılan birtakım ilaçlar ve antibiyotikler başlıca kulak çınlaması nedenleridir. Kafa ya da boyun travmasında da kulak çınlaması görülür. Çene kasları ve çene hastalıklarında kulakla çok yakın temas olduğu için, işitme sinirinin etkilenmesiyle çınlama söz konusu olabilir. Uzun süreli gürültüye maruz kalmak, iç kulaktaki işitme hücrelerini zedeler. Ayrıca, uzun süreli gürültülü ortamlara maruz kalan kişilerin çınlama probleminin tedavisi oldukça zordur.

Kulak çınlaması olan kişilerin dikkat etmesi gerekenler ise şöyle sıralanabilir. Özellikle yüksek sesli müzikten kaçınılmalı, kan basıncının sürekli kontrol ettirilmesi, tuzlu yiyeceklerden uzak durulması, kahve ve gazlı içeceklerinin yanı sıra sigara tüketiminden uzak durulmalı, günlük egzersizlerle kan akımı düzene sokulmalı, gün içerisinde yeterince dinlenilmeli, çok yorulmaktan kaçınılmalıdır.

Tanı için ayrıntılı bir inceleme gerekir. Hasta genel olarak K.B.B hekimine başvurur. Hastanın öyküsü dinlenilerek, çınlamanın orta kulak enfeksiyonu ya da başka bir problemden kaynaklı olup olmadığı  anlamak için muayene gerçekleştirilir ve çeşitli testler uygulanır.

Kulak çınlaması tedavi yöntemi, problemin kaynağına göre değişir. Orta kulakta sıvı birikimi ya da orta kulaktan kaynaklanan bir problem olduğunda cerrahi tedavi uygulanabilir. İşitme kaybı olan hastalarda, çınlamayı azaltmak için maskeleme yöntemi uygulanır. Bu küçük elektronik aletle kişi hem konuşulanları anlayacak, hem de çınlama da maskelenerek  engellenecektir. Tedavi seçeneklerden bir diğeri de ilaç tedavisidir. Uygulanan ilaç tedavisi her kişide aynı sonuçlar vermez. Kişiden kişiye çınlamanın derecesi farklılık gösterir. Ayrıca, çınlamaya  eşlik eden depresyon  gibi sorunların tedavisinin de,  çınlamanın  şiddetini azaltmakta faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Bunun dışında oluşan kulak çınlaması probleminde, kökten bir çözüm ve cerrahi tedavi maalesef yoktur.

 

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.