Hızlı, etkili ve sağlıklı kilo vermek istiyorsanız, mercimek, nohut ve iç baklayı diyetinize ekleyin. Posa zengini kurubaklagiller, yağ yakımını hızlandırıp iştahı kontrol altına alıyor.
Protein deposu kurubaklagiller grubundaki kurufasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, kuru börülce, kuru bakla, bezelye, iç bakla, soya fasulyesini günlük diyetinize mutlaka ekleyin. Bu grubun biyolojik olarak en değerlisi soya fasulyesidir, bunu nohut ve yeşil mercimek izler. Ayrıca kolesterol içerikleri sıfırdır. Kalsiyum, demir, çinko, manganez, bakır mineralleriyle B vitaminlerinden tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ve E vitamini bakımından zengin olan baklagiller, esansiyel bir aminoasit olan metiyoninden düşüktür. Bu nedenle tahıllarla pişirilmesi protein kalitesini artırır. Pişirilirken içine et ilave edilmesi ise protein kalitesini yükseltir. Kurubaklagil yemekleri, iyi pişirdiğinizde lektin denilen demirin emilimini azaltan öğeler olan fitat ve tanenlerin miktarı azalır ayrıca C vitamini kaynaklarıyla tüketildiklerinde de demirin vücuttaki kullanımı artar. Kuru baklagiller, bitkisel proteinin yanı sıra karbonhidrat ve posa da içerir. Tanelerin dış kısmında posa, iç kısmında nişasta bulunur.
Bir tabak ye, saatlerce acıkmayı unut
-Kiloya yardımcı: Kurubaklagillerin kilo verdirdiği tıbben kanıtlandı. Zengin protein ve diyet lifleri iştahı azaltıyor ve uzun süre tok tutuyor.
-Diyabetten koruyor: Şeker hastalığı riskini de azaltıyor. Kuru baklagiller düşük glisemik yanıt veriyorlar yendikten sonra ve içerisindeki lifler kan şekerini yükseltmeyi önlediği gibi bağırsaklardan da karbonhidratların geçişini yavaşlatarak kana hızla geçmesini önleyerek pankreası yormadan insülin salgılanmasını da dengede tutabiliyor.
-Kalbi koruyucu: Baklagillerin çözülebilir lif içerikleri dolayısıyla kan lipit seviyelerini düşürücü etkisi var. Düzenli olarak tüketimi, kolesterolü, LDL (kötü) kolesterolü ve trigliserit seviyelerini düşürücü, HDL (iyi) kolesterol seviyeleriniyse yükseltici etki gösteriyor. Bir çalışmada da haftada dört kez baklagil tüketiminin, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı ve lipit profillerini düzeltip, kan basıncı seviyelerini düzenlediği bulunmuştur.