Menisküs, diz eklemi içerisinde uyluk ve kaval kemikleri arasındaki sürtünmeyi azaltmak ve vücut yükünü diz içerisine transfer etmek için diz eklemi içerisinde bulunan kıkırdaksı yapılardır. Şekil olarak C harfine benzemelerinin yanı sıra, içte ve dışta birer tane olmak üzere diz eklemi içerisinde iki tanedirler. Bu yapıların yırtılması iki farklı şekilde olmaktadır. Birincisi, genç grupta bir travma sonrası ya da bir darbe gelmesi sonucunda olabilmektedir. Özellikle bir spor travması, trafik kazası ya da düşme sonucu bir yırtılma söz konusu olabilir. İkincisi ise, yaşlı grupta tüm vücuttaki yapıların eskimesi gibi menisküslerin de yapılarının zayıflayıp eskimesi sonucu basit diz üzerinde dönmeler ve burkulmalar sonucu ortaya çıkabilmektedir. Yaşlı grupta diz eklem kıkırdağının harap olması, halk arasındaki kireçlenme denilen durumun ortaya çıkması menisküs üzerindeki yükü artırır. Zaten, yapısal olarak özelliklerini kaybetmiş olan menisküs, çok basit darbelerle yırtılabilir hale gelmektedir.
Belirtileri : Dizde takılma ve kilitlenme hissiyle birlikte ses olması ve diz ekleminde ağrı hissedilmesi en önemli ilk bulgulardır. Ayrıca, oturup kalkma sırasında oluşan ağrı, yürürken eklemlerde hareketlerin zorlanması, merdiven çıkarken zorlanma, bacakların hareketlerinin eskiye oranla daha çok kısıtlanması, dizleri tam olarak bükmekte ve doğrultmakta zorlanma görülmesi en önemli belirtilerindendir. Özellikle, dizde şişlik ve harekette kısıtlıkla birlikte ağrı söz konusuysa, menisküs yırtığıyla karşılaşıldığını söyleyebiliriz. Sporcu hastalığı olarak bilinen menisküste oluşacak bir yırtıkta erken teşhis oldukça önemlidir. Dize alınmış küçük darbelerle oluşan ağrıların önemsenmesi gerekmektedir. Özellikle kıkırdağın uzun süreli yırtılmış bir şekilde kalması sonucunda tedavi görülmediği takdirde, dizde büyük bir kıkırdak hasarı oluşmasının yanı sıra, kireçlenmede söz konusu olabilmektedir.
Tedavi: Hastanın değerlendirilmesinin ardından MR tetkiki uygulanarak, yırtığın büyüklüğü ve yerleşimi tespit edilerek tedaviye karar verilmektedir. Eğer cerrahi tedaviye karar verilirse, antroskopi yöntemi uygulanmaktadır. Çok popüler olan bu yöntem, özellikle son 10-15 yılda daha çok tercih edilmektedir. Diz eklemine iki ya da üç küçük delikle girilerek kamera ya da diğer araçlarla yırtılan kısmın temizlenmesine yönelik bir yöntemdir. Ayrıca bu tedavi yöntemiyle hastanın günlük yaşantısına dönmesi de oldukça hızlı olmaktadır.