Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Mide ağrısı

Mide ağrısı

Mide ağrısı, karın üst orta bölgesindeki ağrı,  ya da sıkıntı hissi olarak tanımlanmaktadır. Aşırı miktarda ve çok hızlı yemek, yağlı besinler tüketmek, stresli ortamlarda yenilen yemekler, fazla alkol ve kahve tüketmek,  ağrı kesici ilaçlar kullanmak, ya da bazı antibiyotikleri  kullanmak, kansızlık nedeniyle demir içeren ilaçlar kullanmak, mide ağrısına neden olabilmektedir. Mide ağrısı, uzun süreli ve kalıcı ağrılardır. Midenin gerginliğinden kaynaklı olarak enfeksiyon, ülser ya da yara olması durumunda da ağrıması mümkündür. Sinirsel nedenlerle,  düzensiz kasılmasından dolayı da ağrıyabilir. Sinirsel nedenler, ince bağırsakların çalışma düzenini bozar. Böylece, bölgesel kasılmalarla mide ağrısı şeklinde karşımıza çıkar. O bölgenin kontrolünde, başka organlar olduğu içinde ağrıması mümkündür. Yapı olarak anksiyete,  ya da daha yatkın sinirlilikleri aktif olan kişilerde, özellikle de bayanlarda  çok daha sık  görülmektedir. Gastrit, ülser ya da helicobakter pylori enfeksiyonuyla da ağrı oluşabilir. Belirtileri, göğüsün hemen altından, karının orta ve alt kısmında ağrı fazlasıyla hissedilir. Bu ağrılar sırta vurabilir. Safra, pankreas, karaciğere bağlı ağrılar da, mide ağrılarını taklit edebilir. On iki parmak bağırsakta yara varsa, mide ağrısına neden olabilir. Kalın bağırsağın bir bölümü, midenin yakınından geçer. Kalın bağırsağa bağlı şikayetlerde, mide ağrısına yol açar. Bazen böbrek ağrıları da mide ağrılarıyla karıştırılabilir.

Diğer belirtileri ise şöyle sıralayabiliriz. Kronik hazımsızlık, en sık rastlanan belirtidir. Muayenede herhangi bir neden bulunamaz. Psikolojik nedenlerle de, mide ve bağırsak sisteminde aşırı hassasiyet gibi şikayetler  olabilir. Mide ve barsak yüzeyinde oluşan fonksiyonel nedenlerle,  on iki parmak bağırsakta, mide ve yemek borusunda reflü şikayetleri mümkündür. Helicobakter enfeksiyonunun yol açtığı kronik  gastritle sonuçlanan, mide bağırsak enfeksiyonunda, hastalarda bu bakteriye  bağlı gastrit tespit edilmişse, aile hikayesi oldukça mühimdir.  Ailesinde mide kanseri hikayesi olan hastaların,  bu bakterilerin tamamen  yok edildiği bir tedavi uygulanmalıdır. Endoskopik incelemelerle,  o bölgelerden alınan biyopsi incelenmelidir.

Mide ağrısını gidebilmek ve tedavi  amaçlı  olarak birtakım öneriler sıralayabiliriz. Mide ağrısının sebepleri  bulunmalı, spazmın giderilmesi sağlanmalıdır. Koruyucu tedaviyle, mide asidi ve mide ağrılarını iyileştirmek için, midenin zarar gören kısımları, hekim gözetiminde  tedavi edilmelidir.  Mide asidini dengeleyen gıdalar tüketebilirsiniz. Haşlanmış tavuk, haşlanmış et gibi hafif, yağsız beslenerek midenizdeki ağrının yatışmasını sağlayabilirsiniz. Bol su içmek, gazlı içeceklerden ve sıcak içeceklerden uzak durmak, yemekleri yavaş ve çiğneyerek tüketmek, sindirim sisteminin zorlanmamasını sağlayarak, oldukça rahatlatacaktır.

 

 

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.