Bir Yıllık
1,5-3m
6-8 Aylar
Ça,Ho,Na
Meyvesi, Yağı ve Püskülü[/CENTER]
Mısır, Mais, Zea mays
Türkischer Weizen
Familyası: Buğdaygillerden, Süssgraeser, Poaceae
Drugları: Mısır püskülü: Maydis stimatum
Mısır nişastası: Maydis amylum
Mısır öz yağı: Maydis oleum
Mısır tohumu, yağı ve püskülü kullanılırsa da tıbbi maksatla genellikle mısır püskülü kullanılır.
Giriş: Mısırın vatanının doğu Peru olduğu ve buradan önce güney, orta ve kuzey Amerika’ya yayılmış sonrada 16. yüzyılda Fransızlar tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. Bazı almanca kaynak eserlerde Mısır’dan ’’Türk buğdayı’’ diye söz edilmektedir. Bundan da Almanların Mısırı Türklerden gördükleri ve aldıkları anlaşılmaktadır. Mısırın Amerika kıtasında oldukça çok çeşidi mevcuttur, mesela orada kırmızı, sarı, esmer, lila ve hatta mavi mısır dahi yetiştirilmektedir. Ayrıca birleşimindeki maddelerin yo*ğunluğuna göre üç ayrı türü vardır.
Mısır türleri:
1) Nişasta Mısırı: Zea indentata
2) Proteinli Mısır: Zea indurata
3) Şekerli Mısır: Zea saccharata
Botanik: Mısır bir yıllık otsu bir bitki olup yetiştiği yöreye göre boyu 1,5-3m arasında olabilir. Yaprakları 100cm uzunluğunda 10cm eninde ucu doğru gittikçe sivrilerek, uzun ince bir mızrak şeklindedir. Yaprakların kenarları bütün, dalgalı, ortasından grimsi beyaz büyük bir ana damar ve ona paralele olarak bir düzine sağlı, sollu yan damarlar uzanır. Çiçekleri erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı durur, fakat aynı bitkidedir. Erkek çiçek*leri Erkek çiçekler bitkinin tepesinde 8-15adet başaktan oluşur ve her başakta 20-50 adet çiçek bulunur ve dişi çiçekleri koçanların üzerindedir ve koçandan çıkan püsküllerdir. Meyvesine kısaca mısır koçanı denir ve bu kocan üzerinde 100-200adet mısır tohumu dizilmiştir.
Yetiştirilmesi: Mısır için Türkiye’nin iklimi oldukça uygundur, bu ne*denle oldukça çok ekilir.
Hasat zamanı: Olgunlaşan mısır koçanları toplanır kurutulur ve bundan da nişasta veya yağı elde edilir. Mısır püskülleri ise Haziran veya Temmuz aylarında toplanarak gölgede kurutulur ve özel kapalı kaplarda muhafaza edilir. Malesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutla*ka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş’te kuru*tulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlar’da açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukca azaltır.
Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Kullanılması:
a) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılma*mıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Mısır püskülü yerine daha etkili olan başka bitkiler kullanılmalıdır. Örneğin mesane rahatsızlıklarına karşı A. Başak otu, Yakıotu, Huş, Ayrık, Ardıç kozalağı preparatları veya Gökçek İksiri daha etkilidir.
b) Halk arasında: Özelikle İngiltere’de halk arasında mısır püskülü mesa*ne, Prostat, rahim ve idrar yolları iltihaplanmasına karşı kullanılır. Ayrıca şeker hastalığına karşıda kullanılmaktadır.
Çay: Kurutulmuş mısır püskülünden iki tatlı kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilir ve 5-10 dakika demlemeye bıraktıktan süzülerek içilir.
Çay Harmanları:
Homeopati’de: Mısır püskülünden 100-150gr bir şişeye konur ve üze*rine 300-500ml %70’lik alkol (etanol) ilave edilir ve güneş ışınla*rından uzakta 4-6hafta bekletildikten sonra süzülür. Homeopati’de bu tentüre <<Zea Maydis>> denir. Bu tentür zehirli mısır mantarı tentür ile karış*tırmamak gerekir. Mısır püskülü tentüründen günde 3-4defa 10-15damla 6-8hafta süreyle alınır.
Yan tesirleri: Bilinen bir yan tesiri yoktur.