Yapılan son çalışmalar zerdeçalın muhteşem faydalarını ortaya koydu. Kahvaltıda bir gram zerdeçal yemenin hafızayı güçlendirdiği belirlendi. Arıca Zerçal anti kansorejen maddeler ihtiva ediyor. Zerdeçal damarları temizliyor, kan akışını hızlandırıyor.
Tayvan’da yapılan araştırma, kahvaltıda bir gram zerdaçal tüketmenin diyabetin ilk evresinde ve bilişsel becerilerinde azalma riski bulunan kişilerin hafızasını güçlendirdiğini gösterdi.
Zerdeçal, dünya genelinde dört bin yıldır kullanılan bir baharat. Osmanlı dönemi de dahil olmak üzere dünyada kullanımı hep baharat olarak kalmıştır. Uzakdoğu başta olmak üzere çok önemli hastalıklara çare olabildiği bilinmekte ve tedavilerinde kullanılmaktadır.
Zerdeçalın klasik olarak bilinen iyileştirici özellikleri, mide salgısı, bağırsak kareketleri ve safra asitlerinin karaciğerde yapımını artırıcı etkileridir. Yapılan yeni bilimsel araştırmalar ile bahsedilen klasik iyileştirici nitelikleri yanında curcumin’in özellikle bazı yaygın kanser türlerine karşı önemli tıbbi etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle Hint Safranı denilen keskin sarı renkli curcumin pigmenti içeren zerdaçalın antikanserojen ,antitoksidatif ve iltihap geriletici (antiinflammatuar) etkinlik gösterdiği anlaşılmıştır. Ailevi adenomatöz polyposis ( kalın bağırsak polipleri) hastası insanlarda yapılan klinik deneylerde Curcumin ile poliplerin %60 oranında azaldığı ,geri kalan poliplerin ise %50 oranında küçüldüğü gözlemlenmiştir. Kalın bağırsak poliplerinin uzun vadede insanlarda klinik belirti vermemesi veya çok az vermesi, diğer taraftan kalın bağırsak poliplerinin kolon kanserine çok iyi bir zemin hazırladığı düşünülürse, bu etkinin önemi kolayca anlaşılır. Beyin tümörlerinin gelişimini de durdurmaya yardımcı olan zerdeçal bir çok alanda kullanılmaya başlandı.