Yetişkin bir insanın nabzı dakikada 60-100 kere atar. Bu sağlıklı nabız sayısı yaş küçüldükçe artar, vücut kondisyonu arttıkça azalır. Göğüs ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk gibi problemlerle birlikte görülen nabız düşüklüğü önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Nabız Düşüklüğünün Nedenleri
Zararlı nabız düşüklüğü (bradikardi) kalbin atmasını sağlayan elektrik sinyallerinde yaşanan bir sıkıntı ile ortaya çıkar. Ancak nabız düşüklüğüne neden olan tamamen sağlıklı durumlar da vardır.
Kalbin Sorunları
Kalp dokularının yıpranması, elektrik sinyallerinin kalitesini ve randımanlı çalışmasını engeller. Bu yıpranmaya neden olan hususlar:
Yaşlanma Kalp krizi Koroner kalp yetmezliği Kalp kası iltihabı (Miyokardit) Kalp iç zarı iltihabı (Endokardit)
Vücut Dengesizlikleri ve Hastalıklar
Direk veya dolaylı olarak kalp ile bağlantısı olan aşağıdaki durum ve hastalıklar nabız düşüklüğüne neden olabilir:
Yüksek kan basıncı (hipertansiyon) Doğuştan gelen kalp sorunları Düşük tiroit seviyesi (Hipotiroidi) Romatizma ateşi ve deri veremi (Lupus) gibi bazı iltihaplı hastalıklar Organlarda oluşan aşırı demir yükü (Hemokromatozis)
Mineral Dengesizlikleri
Nabız düşüklüğü, mineral dengesizlikleri sonucunda elektrik sinyal iletiminde yaşanan sorunlardan kaynaklanabilir. Örneğin, kanda aşırı miktarda potasyum bulunması.
Bazı İlaçlar
Yukarıdaki hastalıklara benzer nedenlerle ortaya çıkan rahatsızlıklarda kullanılan ilaçların yan etkileri nabız düşüklüğüne neden olabilir. Bunlardan bazıları beta blokerler, kalp antiaritmik ilaçları ve digoksin etken maddesini içeren ilaçlardır.
Diğer Sorunlar
Vücudun uyum göstermekte zorluk çekerek tepki gösterdiği aşağıdaki durumlarda nabız düşüklüğü yaşanabilir:
Kalp ameliyatları, nakilleri sonrasında ortaya çıkan uyum sorunları ve yan etkiler Uyku esnasında nefes alış verişinin sürekli sekteye uğraması (Engelleyici Uyku Apnesi)
Kondisyonun İyi Olması
Düzenli egzersiz yapan kişilerde ve sporcularda kalp güçlenir. Dolaşım sisteminin işlevselliği artar. Kondisyon artar. Dolayısıyla kalpleri diğer insanlara göre daha az çalışarak aynı işi yapabilir. Kondisyonu çok yüksek sporcularda nabız 40’a inebilmektedir. Sağlık göstergesidir.
Nabız Düşüklüğü Tedavisi
Nabız düşüklüğü tedavisi altta yatan nedenin teşhis edilmesiyle başlar. Eğer başka bir belirti veya rahatsızlık söz konusu değilse tedaviye ihtiyaç olmayabilir. Ama öncelikle bir doktor muayenesi gereklidir.
Kaynak Hastalığın Tedavisi
Nabız düşüklüğünün nedeni hipotirodi gibi başka bir hastalık ise önce o hastalık tedavi edilmelidir. Mineral dengesizliğinden kaynaklanan elektrolit sorunların tedavisi için de ihtiyaç duyulan mineral tespit edilmeli, takviye veya nötralizasyon yapılmalıdır.
Kendinize Bakın
Kalbinizi güçlendirmek için elinizde sayısız fırsat var. Bu imkanları değerlendirmek nabız düşüklüğüne, kalp sağlığınıza ve genel sağlığınıza iyi gelecektir:
Kolesterolünüze dikkat edin. Sigaradan ve ağır yağlı yemeklerden kaçının. Tansiyonunuzu kontrol altında tutun. Tuzsuz ve düşük kalorili beslenmeyi tercih edin. Yaşınıza, kondisyonunuza ve genel sağlık durumunuza uygun egzersizler yapın. Düzenli şekilde devam edin.
Kalp Pili
Kalbin yaydığı elektrik sinyallerinde zayıflık varsa kalp pilleri kullanılır. Bu cihaz derinin altına yerleştirilerek nabzı olması gereken seviyelerde tutar. Bu tedavi genelde 65 yaş üzeri kişilerde gerekmektedir.