Kolaylı, yaptığı açıklamada, maden kömürünün birtakım işlemlerden geçirilmesi sonucu elde edilen naftalinin insan sağlığı açısından tehlike oluşturabildiğini belirtti. Naftalinin özellikle Karadeniz Bölgesi’nde sık kullanıldığına dikkati çeken Kolaylı, nemli ortamlarda saklanan battaniye, giysi, halı, yorgan gibi eşyaların küf ve haşereden korumak amacıyla naftalinlendiğini kaydetti.
Özünde masum gibi görünen naftalinin hayati önem taşıyan hastalıklara yol açabileceğini vurgulayan Kolaylı, şöyle devam etti:
“Naftalin kullanımı tüketicilerin gözünde masum görünüyor. Oysa naftalin kullanılarak saklanan giysiler ve eşyaların bulunduğu dolaplar son derece tehlike arz etmekte. İnsanlar, naftalinin buharlaşması sonucu ortaya çıkan kimyasalı bulundukları ortamda her an solunum yoluyla vücuduna alabilir. Naftalin kokusu sinen giysilerden zehirli maddeyi uzaklaştırmak da çok zor. Ayrıca naftalinin kullanım alanı oldukça geniş. Bu kimyasalın mutfak ve banyo lavabolarında granüller halinde koku giderici olarak kullanılması da risk oluşturmaktadır.”
“Kanser hücresinin oluşturulmasında ‘ajan’ olarak kullanılıyor”
Prof. Dr. Kolaylı, deney hayvanlarında kanser hücresinin oluşturulmasında naftalinin “ajan” olarak kullanıldığını ifade etti.
Birçok Avrupa ülkesinde naftalinin yasaklı ürünler listesinde yer aldığının altını çizen Kolaylı, “Türkiye’de ise naftalin kullanımı yoğun şekilde devam etmekte. Riskler göz ardı edilmektedir. Naftalinin salgıladığı kimyasala uzun süre maruz kalınması durumunda akciğer ve gırtlak kanseri riski artmaktadır. Dolayısıyla bu ürünün zararlarından korunmak, sağlık adına doğru bir yaklaşım olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Kolaylı, naftalinin dışında birçok kimyasalın bilinçsizce tüketildiğini, bu ürünlerin özellikle küçük yaştaki çocukların temas edemeyeceği şekilde muhafaza edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.