Günde bir bardak nar suyu tüketilmesinin sağlık açısından son derece önemli olduğu belirtildi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Coşkun Usta, “Nar, özellikle çocuklarımızın okul çağı dönemlerinde tüketilmesi gereken bir meyvedir” dedi.
Latince adı ‘Punica granatum’ olan narın diğer meyvelerden oldukça farklı, antik çağlardan beri bilinen mistik özelliklere de sahip bir meyve olduğunu söyleyen Prof.Dr. Coşkun Usta, narın ayurveda tıbbında eczane bitki olarak anıldığını ve antik çağlarda değişik hastalıklarda şifa amacıyla kullanıldığını hatırlattı. “Narın çok eski dönemlerde ishal, ağız yaraları, ülser tedavisinde kullanıldığına ait kanıtlar vardır” diyen Usta, günümüzde ise nar üzerine çok sayıda bilimsel çalışma yapıldığını dile getirdi.
Eldeki veriler ışığında narın kanser, kalp damar hastalıkları ve şeker hastalığı olmak üzere birçok hastalıktakullanılma olasılığına sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Usta, “bu konularda oldukça ciddi ve kanıt düzeyi yüksek birçok bilimsel çalışma söz konusudur” dedi.
Narın temel olarak tohumu, suyu ve kabuk bölgesi olmak üzere 3 bölümden oluştuğunu bildiren Prof.Dr. Usta, her bir bölümde ayrı ayrı birçok yararlı maddeler bulunduğunu aktararak, sağlığa yararlı bu maddeler arasında flavonoidler, punusik asid ve elagik asidin yer aldığını söyledi. Prof.Dr. Usta, “Nar ayrıca, vitaminler ve kadınlık hormonu dediğimiz östrojenden oldukça zengin bir meyvedir. Bilimsel çalışmalara baktığımızda prostat kanseri üzerinde yapılan çok sayıda klinik ve hayvan deneyleri vardır, oldukça iyi sonuçlar elde edilmektedir” dedi.
Narın kolon ve meme kanseri üzerinde de olumlu etkiler oluşturduğuna dair kanıtlar söz konusu olduğunu belirten Usta, şunları söyledi: “Bunun yanı sıra damar sertliği, şeker hastalığı, kalp üzerine koruyucu etkileri mevcuttur. Yapılan başka bir bilimsel çalışmada yağ yaktığı gösterilmiş ve kilo verdirici etkisi üzerinde durulmaktadır. Erkeklerde nar suyu tüketilmesinin sperm sayısını ve kalitesini artırdığı da gösterilen kanıtlar arasındadır. Bizimde yaptığımız hayvan çalışmalarında nardaki bir etken maddenin damarlar üzerine gevşetici etkisinin olduğuna dair bulgularımız söz konusudur ve bu konudaki çalışmalarımız devam etmektedir”
Narın tüketilmesi sırasında alerjik reaksiyonların söz konusu olabileceğinin de unutulmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Coşkun Usta, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün bu bilgilerin ışığında mevsiminde günde bir bardak nar suyu tüketilmesinin vücudumuzda ne kadar olumlu sonuç doğuracağı ortadadır. Nar ülkemizde bolca yetişen ve oldukça ucuz bir meyve olarak özellikle çocuklarımızın okul çağı dönemlerinde tüketilmesi gereken bir meyvedir. Bir meyve ve sebze cenneti olan ülkemizin bu nimetlerinden faydalanmak vatandaşlarımız açısından oldukça şanslı bir durumdur.”