Aydın Liva Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kadriye Uğurlu, hamile kalındığı günden itibaren doğuma kadar olan süreçte anne adaylarının bebeğin kaderini belirlediğini ifade ederek “Bebeğin ileride obez olma riskini anne karnında oluşturuyoruz. İlk yağ hücreleri anne karnında oluşuyor. Bunu tetikleyen besinler beyaz unun barındığı tüm gıdalar ve beyaz şeker. Bazı anne adayları hamileyim diye ne bulursa yiyor. Hamileliğin tadı çıkmalı fakat kesinlikle doğru beslenilmelidir. Aşırı beslenme hem anne adayı hem de çocuk için faydalı değil” dedi.
“İLK ÜÇ AYDA ALINAN KİLOLAR ANNEYE KALIYOR”
Hamileliğin ilk 3 ayında alınan kiloların genellikle anneye kaldığını ve gebelik süresince normal şartlarda alınması gereken kilonun 9 ila 12 kilo arasında olması gerektiğini belirten Dr. Kadriye Uğurlu “Normal beslenseniz de kilo alımı kişiden kişiye değişebilir. Ancak dengeli ve bilinçli beslenmek çok önemli. Gebelikten önceki beslenmeyle hamilelik sonrası beslenme arasında değişiklik elbette olacak. Bazı anne adayları hamile kaldığını öğrenir öğrenmez aşırı yemek yemeye başlıyor. Her şeyin normali güzeldir. Hamilelikte 4 besin grubunu arttırıyoruz. Birincisi kalsiyum. Sütten, yoğurttan veya peynirden hatta birçok yeşillikten kalsiyum alabiliyoruz. İkincisi protein, üçüncüsü demir ve dördüncüsü de Omega 3’tür. Tüm anne adaylarını doğal beslenmeye davet ediyoruz. Özellikle Aydın gibi bir ilde hanımlarımız ilimizin milli ürünü inciri bol bol tüketebilir” dedi.
“ÜÇ BEYAZDAN UZAK DURUN”
Aydın Liva Hastanesi olarak hastalara olduğu gibi hamilelere de “üç beyaz” uyarısı yaptıklarını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kadriye Uğurlu “Un, şeker ve tuz’un aşırısında normal yaşam koşullarında olduğu gibi hamilelik sürecinde de kaçınılmasını öneriyoruz. İlk yağ hücreleri anne karnında oluşuyor. Bunu tetikleyen besinlerin başında fazladan yediğimiz beyaz un ve beyaz şeker geliyor. Bu gıdaların tüketimi ne annenin ne de bebeğin beslenmesinde hiçbir işe yaramıyor. Bu iki besin öğesiyle beslenilen hamilelikte bebekler çok fazla yağ hücresi oluşturuyor. Basit şeker barındıran gıdalar yedikçe sizinle beraber bebek de insülin salgılıyor. Bu durumda ileride obezite ve şeker hastalığı riski ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle hamilelikte de dengeli beslenme anne kadar çocuk için de çok önem taşıyor” dedi.