Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Bitkiler / Prinç, Reis, Oryza sativa

Prinç, Reis, Oryza sativa

Prinç, Reis, Oryza sativa
Familyası: Buğdaygilleriden, Süssgraeser, Poaceae
Drugları: Prinç nişastası: Oryzae amylum
Prinç kabuğu: Oryzae pericarpium
Pirinçten eldeedilen nişasta ilaç sanayinde katkı maddesi olarak, tohumların etrafını saran gümüşsü zardan ise natürel ilaçlar yapılır.

Giriş: Pirinçin MÖ. 3500 yılından beri Taylanda ekilen ve ana besin maddesi olarak kulanılan bitki oradan Vietnam, Çin, Bangeldeş, ve Hindistana yayılmıştır. Türklerden Araplara oradanda Avrupa ve nihayet 17. yüzyılda Amarikaya götürülerek orada yetiştirilmeye başlanmıştır. Hz. Aliye bir çocuk (Imam-ı Azm Ebu Hanife) bir tabakla prinç plavı ile kuzu kavurması, bir kase ilede muhalebi getirir. Birgün sonra tabak ve kaseyi almaya gelen çocuğa Hz. Ali Yemekler güzeldi , fakat bu yemek buraların değil, siz Türkistanlımısınız? Buraya geleli ne kadar oldu? diye sorar. Bundanda pirinçin Türkler tarafından çok eskilerden beri bilinen ve yemekleri yapılan bir tahıl olduğu anlaşılmaktadır.Günümüzde takriben 8000 pirinç türü mevcuttur. en yaygın olarak kulanılan pilavlık prinç (sivri prinç), yuvarlak prinç (sütlüaş prinçi), dağ prinçi, (siyah prinç), ve natürel prinçi sayabiliriz.

Botanik: Pirinç 50-120 sm boyunda bir yıllık dikine yükselen ve kökten çatalaşarak küme oluşturan bir bitkidir. Yaprakları 20-50 sm uzunluğunda 1-2 sm eninde bir şerit şeklinde olup sivrice yaprağın gövdeyle birleştiği kısımda boru şeklinde gövdeyi saran yaprak sapının uzantısı uzanır. Priçin son yapraktan sonra 20-40 sm uzunluğunda uzun bir sap üzerinde 2-5 başak demetinden meydana gelir ve tohumların ucunda kılıçıklar bulunur. Prinçin tohumlarının uclarındaki kılçıklar tohumları haşerilere ve kuşlara karşı korur.

Yetiştirilmesi: Sulu yerlerde, bataklıklarda yetişen pirinçtürleri olduğu gibi dağlarda yetişen türleride vardır. Bir kg prinç eldeetmek için takriben 3000-10.000 litre suya itiyaç vardır ve prinçi ektikten sonra sıcaklığın 30-38 derece arasında olaması gerekir.

Hasat zamanı:
a-) Sivri prinç (pilavlık veya uzun priç diyede anılır) takriben 7 mm uzunluğunda pişirildiğinde tane tane durur ve yapışmaz.

b-) Yuvarlak prinç (sütlüaş veya muhallebi prinçi diyede anılır): takriben 5 mm uzunluğunda ve oval şekilde olup, pişirildiğinde yapış yapış olur, bu nedenle genelikle sütlüaş veya muhallebi yapımında kulanılır.

c-) Natürel prinç: Pirinç kabuğundan ayrıldıktan sonra ayrıca makina ile gümüşsü zarı ve çeneğide ayıklanırsa beyaz pirinç eldeedilir. Sivri ve yuvarlak pirinç genelikle soyulmuş ve parlatılmış pirinçtir. Natürel pirinç diğerlerinden farklı olarak sarımtırakrenktedir.

d-) Siyah pirinç: Bu pirinç Amarikada genelikle kızılderililer tarafından yetiştirilen ve yemeği yapılan pirinçtir.

Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.

Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.

Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.

Açıklama:
Proteinlar takriben 10.000?den fazla olduğu tesbitedilmiştir ve bu proteinler çeşitli büyüklüklerde olabilir ve bazen 50-100- veya 200.000 aminoasit bir protein oluşturur. Proteinların oluşasını sağlayan 22 çeşit aminoasit olup bu aminoasitler çeşitli şekilerde birbirleri ile birleşerek (bağlanarak) proteinları oluştururlar. Proteinlar insanın vücudunda çok çeşitli görevler görür, bazen hormon, bazen enzim, bazende kemik, kas, tırnak, saç, ve deride ana yapı maddesi olarak bulunur. Bir kişi günde 800 litre hava alır ve bunun büyük bir kısmını oluşturan oksijen besin maddelerini yakarak enerjiye dönüştürür. Enerji meydana gelirken artık madde olarak serbest radikaller ortaya çıkar ve bu serbest radikaller sağlık için oldukca zararlıdır. Hücre merkezindeki nükleinasidin yapısını bozarak kanserli urların oluşmasına neden olur. Pirinçin birleşimindeki enzimler, oryzanol, vitaminler ve mineraller serbest radikalleri zararsız halle getirir.

Yantesiri: Bilinen bir yantesiri yoktur.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir’i ile tedavi olmak mümkündür. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.Gökçek İksiri vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Gökçek Tonik mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.

Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

Dikkatinizi çekebilir

Kokina çiçeği nedir? – Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeği anlamı

Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeğinin ne olduğunu herkes merak etmeye başladı. Yılbaşında evlere süs ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.