Çok Yıllık | 0,05-0,15m | Ho,Na | Yaprakları | Zehirli
Rüzgârgülü, Leberblümchen, Hepatica nobilis
Mart Çiçeği
Karaciğer otu
Karaciğer Çiçeği
Familyası: Düğünçiçeğigillerden, Hahnfussgewaechse, Ranunculaceae
Drugları: Rüzgârgülü otu: Hepaticae herba
Rüzgârgülünün kökleri hariç tamamı, çay, tentür ve natürel ilaç yapı¬mında kullanılır.
Botanik: Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Türkiyenin kuzey ve kuzey-doğu bölgelerinde yetişir. Rüzgârgülü genellikle ormanlarda ağaç altlarında kili, kireçli topraklarda ve hafif nemli yerlerde daha gür yetişir. Kökleri küçük bir yumru şeklindeki ana kök ve ondan çevresine yayılan saçak şeklindeki yan köklerden oluşur. Yaprakları uzun bir sap üzerinde direkt kökten çıkan rozet yapraklar olup, yaprakları üç loplu her lop kalp şeklinde ve bütün olarak karaciğere çok benzer. Bu nedenle karaciğer otu veya karaciğer çiçeği diye anılır. Yapraklarının üst yüzeyi koyu yeşil alt yüzeyi erguvani renkli ve de yaprakları derimsi sertliktedir. Çiçekleri uzun üzeri tüylü bir sap üzerinde olup 6 adet yumurta şeklinde eflatun, mor veya leylaki renkte taç yaprakları ve bunları kavrayan üç adet yeşil renkli kupa yapraklarına sahiptir. Çiçek göbeğinin ortasında 20-30adet beyazımsı döllenme tozlukları ve ortasında ise açık yeşilimsi renkte bir göbeğe sahiptir.
Yetiştirilmesi: Tohumları veya kökleri ilkbaharda gölgeliklere ekilir bitki bir defa ekildiğinde çevresine yayılır.
Hasat zamanı: Yaprak ve çiçekleri Nisan ve Mayısta toplanarak kuru-tulur, zira taze iken çok zehirlidir.
Birleşimi: Birleşimindeki en önemli maddeleri şöyle sıralayabiliriz.
a) Loktontürevleri : Protoanemonin, Anemonin ve Ranunculini sayabiliriz.Rüzgargülü taze iken birleşiminde yüksek oranda zehirli olan Protoanemonin içerir fakat bitki kurutulunca Protoanemonin Anemonine dönüşür ve zehirliliği kaybolur.
b) Flavonglikozitleri; Quercetin -3 β D- glikosit (Izoguercitrin), Quercetin -3 β glikronit, Quercetin -7 β D- glikosit (Quercimeritrin)
c) Antosiyanlar; Cyanidin -3- glikosit (Chrysanthemin) Cyanidin -3- xylosulglikosit ve Cyanidin -3- sambubiosit
Tesir şekli: İltihapları önleyici ve üşütmeye karşı etkilidir.
Kullanılması:
a) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılma-mıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Rüz-gârgülü yerine daha etkili olan başka bitkiler kullanılmalıdır. Örne¬ğin bronşite karşı A. Itır, Çuha kökü, Sinirli ot, Güneş gülü, ZYE pre¬pa-ratları veya Gökçek İksiri daha etkilidir.
b) Halk arasında eskiden safra ve karaciğer rahatsızlıkları ve bronşite karşı kullanılmıştır. Günümüzde pek kullanılmamaktadır çünkü bu rahatsızlıklara karşı yan tesiri olmayan ve etkisi daha çok yüksek olan başka şifalı bitkiler vardır. Safra ve karaciğer rahatsızlıklarına karşı Enginar yaprağı, kırlangıç otu, Deve dikeni tohumu Zerdeçal kökünü, Bronşite karşı Sinirotu, kekik, Çuha kökü ve Grindelyayı tavsiye ede-biliriz.
Yan tesirleri: Rüzgârgülü taze iken zehirlidir, kurutulunca zehirliliği kayıp eder.
B) Beyaz Rüzgârgülü, Buschwindröschen, Anemone nemorosaL.
Beyaz çiçekli, yaprakları gövde üzerinde üç adet olup, her yaprak beş parmak şeklinde parçalı ve kenarları derin dişlidir. Tıbbi bir özelliği yoktur, bu nedenle ilaç olarak kullanılmaz.
C) Sarı Rüzgârgülü, Gelbe Windröschen, Anemone sonuncu lades.
Çiçekleri sarı, yaprakları gövde üzerinde ve çiçeğe daha yakındır. Bu türden de tıbbi olarak istifade edilmemektedir.
D) Balkan Rüzgârgülü Balkan Windröschen Anemone balkanicum.
Bütün özellikleri baştaki Rüzgârgülüne benzer ve onun gibi kullanılır. Sadece Taç yaprakları 810 adet olup başka bir farkı yoktur.