Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Sağlıklı gözler için neler yapılmalı?

Sağlıklı gözler için neler yapılmalı?

En hassas organlardan biri olan gözlerimiz, birçok kişi tarafından ihmal edilen sağlık sorunları arasında yer alıyor. Ancak uzmanlar, bazı göz hastalıklarının tedavi edilmediği zaman, gözde geri dönüşü olmayan sorunlara neden olduğunu hatta körlüğe kadar giden sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Peki göz sağlını korumak için neler yapılmalı?

Rutin kontrollerinize gidin

Duyu organlarımız arasında en önemlilerinde biri olan gözümüzün sağlına dikkat etmek durumundayız. Uzmanlar özellikle ailesinde göz hastalıkları olanların rutin göz muayenelerini imal etmemeleri konusunda uyarıyor. Eğer gözünüzde her hangi bir sorun hissediyorsanız, hiç ihmal etmeden hemen bir göz hekime görünmeniz gerekiyor. Özelikle 40-45 yaşlarında göz kontrollerinizi mutlaka yaptırmanız şart. Çünkü bu yaşlarda sinsi hastalıklar gizlice ilerliyor ve ancak rutin kontrollerde erken yakalanma ihtimali oluyor.

Yaşlı hastalığı katarak

Geçmişte yaşlı hastalığı olarak bilinen katarakt, artık orta yaşlılarda da görülebiliyor. Katarkt ne kadar erken dönemde tespit edilirse, tedavisi de bir o kadar kolay oluyor. Katarakt ameliyatları sayesinde birçok kişi kör olmaktan kurtuluyor. Fakat katarktı erken safhada yakalayabilmek ise rutin kontroller sayesinde oluyor.

Sinsice ilerliyor, kör ediyor

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen ve göz hastalıkları arasında en sinsi rahatsızlık olarak nitelendirilen Glokom’da da erken tanı çok önemli bir yer teşkil diyor. Hastalar belirgin görme kaybı yaşamaya başladığı zaman hastalığı fark edebiliyor. Glokom’a bağlı görme kaybını engellemenin tek yolu ise erken tanı. Bu nedenle düzenli aralıklarla göz muayenelerinin ve gereğinde görme alanı gibi ileri tetkiklerin yapılması önemli. Glokom riskini arttıran faktörlerin başında da ilerleyen yaş geliyor.

Çocuklarda da Glokom görülebiliyor

Her ne kadar ileri yaş göz hastalıklarından biri olsa da Glokom, çocuklarda da görülebiliyor. Uzmanlar, çocukların göz tansiyonlarının normal olduğu sürece 2 yılda bir göz muayesini yaptırılmasının faydalı olacağını belirtiyor.

Göz sağlığını korumak içinse neler yapılmalı?

Uzmanlar, alınacak basit tedbirler ile göz sağlığının korunabileceğini belirtiyor. Peki görmemizi sağlayan organımızı nasıl koruyacağız? İşte size basit ipuçları…

-Televisyon ve bilgisayar ekranların gözlerin en büyük düşmanlarından. Bu nedenle uzun süre televizyon izlenmemeli, bilgisayar ekranlarına da kısa süre ara vererek bakmaya özen göstermelisiniz.

-Ekranlara yakın mesafeden bakmakta gözlerinize ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle evinizdeki televizyonun uzaklığının iyi ayarlamanız gerekiyor.

-Göz hastalıklarını erken evrede yakalayabilmek için rutin kontrolleri ihmal etmemelisiniz.

-Başkalarının numaralı gözlüklerinin takılması sağlıklı gözlerinize zarar verebilir.

-Bulaşıcı göz hastalıklarından korunmak için kişisel bakım ürünleri başkalarıyla paylaşılmamalı, havlu, mendil gibi ürünler ortak kullanılmamalı.

-Havuza ve denize girerken de suların göz enfeksiyonlarına yakalanmamak için suların hijyenine dikkat etmek gerekiyor.

-Kitap okuma mesafenizi de iyi ayarlamanız gerekiyor. Kitabı çok yakın tutmak gözlerinizi yorabiliyor.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.