Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Saman Nezlesi

Saman Nezlesi

Saman nezlesi ( Alerjik rinit), burunda alerjenlerle ortaya çıkan bir burun mukozası iltihabıdır. Bazen hapşırma ataklarıyla üst üste gelen, burun kaşıntısı, burun akıntısı, geniz ve damak kaşıntısıyla karakterize olan  kimi zaman sadece bazı mevsimlerde, kimi zaman tüm mevsimlerde yıl boyunca  görülen bir alerjik hastalıktır. Atopik denilen alerjiye yatkın olan kişilerde görülür. Saman nezlesinin bir de alerjik olmayan, daha az rastlanan türü vardır. Bu türde daha ziyade, üst solunum yollarında sinirsel mekanizmalarda, burun mukozasının bazı uyarıcılarla uyarılması neticesinde, hapşırma, burun akıntısı gibi benzer tabloyla ortaya çıkan nezle halidir. Ayrıca, ailesinde  astım, egzama gibi alerjik hastalıklar bulunan kişilerin, saman nezlesine  yakalanma oranı daha fazladır. Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve bazı hastalarda iyileşme süreci uzun süren bir hastalıktır.

Nedenleri: Alerjik rinit nedenleri arasında, özellikle bahar aylarında çiçeklerin açtığı sırada görülen polenler, ağaçların yeşillenmesiyle ortaya çıkan maddeler, ev tozundan kaynaklanan akar alerjileri, tozlar,  hayvan ve kuş tüyleri gibi maddeler en önemli saman nezlesi nedenleridir.

Belirtileri: Özellikle sulu burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma,  geniz akıntısı, geçmeyen kronik öksürük, gözlerde yaşarma, gözlerde kaşıntı, genizde kaşıntı gibi şikayetler görülmektedir. Alerjik saman nezlelerinde, kişide uyku hali ve iş performansının azalması da bu hastalığa eşlik edebilir.

Tanı :Saman nezlesi tanısında, detaylı bir muayenenin yanı sıra hastanın öyküsünün de iyice dinlenilmesi gerekmektedir. Burun içine bakılarak, burun etlerinde şişlik olup olmadığı gözlemlenir. Burun kemiğinde eğrilik olup olmadığı, alerjiye bağlı sinüzit durumunun olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu saptamalardan sonra, alerji tetkikleri yapılmalıdır.

Tedavi : Alerjik hastalıklarındaki tedavi prensipleriyle, aynı yöntem uygulanır. Genetik olarak aileden aktarılan bir hastalık olduğu için hastalık tedavi edilemez. Hekimin verdiği ilaçlarla,  semptomların giderilmesine yönelik tedavi uygulanır. Kişinin  alerji sürecinin daha rahat atlatabilmesi amaçlanır. Bu nedenle, sürekli ilaç kullanması gerekebilir. Alerjen olduğu sürece, alerji durumu oluşacağı için alerjen ortamlardan uzak durulması gibi önlemler alınabilir. Özellikle kişinin bahar aylarında polenlere karşı alerjisi varsa, bu dönemlerde daha az dışarı çıkması ya da maske takması gerekebilir. Ev hijyenine önem verilmesi, havanın nemlenmesi sağlanmalıdır. Sigaradan uzak durulmalıdır. Sigara içilen evlerde, saman nezlesi hastası rahat edemez. Bunun dışında ilaç tedavisi uygulanır. Hastanın şikayetlerini baskılamak ve yaşam kalitesini artırmak amaçlanır.  Antihistaminik ilaçlarla ve kortizon içeren burun spreyleri gibi ilaçlarla da tedavi sağlanabilir. Aşı tedavisiyle de uzun vadede işe yarayan bir tedavi uygulanır.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.