Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Ses Kısıklığı

Ses Kısıklığı

Ses kısıklığı, ses bozukluğunun en sık rastlanan belirtisidir. Kişinin; yaşına ve cinsine uygun yapıda üretemediği ve alışılmış olan sesinde,  ortaya çıkan karakter değişikliğine denilir. Ses kısıklığı, ses tonunda ve sesin gücünde oluşan anormal değişiklikleri ifade eder. Her yaş döneminin sorunudur. Sesin kısılması durumunda  ses; fısıltılı, kaba, çatallı ve zorlanmış olarak duyulur. Ses kısıklığını yaratan nedenler dikkate alınmalıdır. Sesin oluşumunu şöyle anlatabiliriz. Akciğer havayı pompalarken, ses telleri de dar bir yerden havanın geçmesini sağlayarak, gırtlaktaki ses telleriyle kafada rezonans yapar. Böylece, sesin ortaya çıkmasına neden olur. Eğer, akciğer havayı pompalayamıyorsa; kişide astım, kronik akciğer hastalığı, bronşlarda ya da akciğerde tümör oluşumu söz konusu ise, havayı pompalayamayacak ve ses kısılacaktır.

Ses kısıklığı nedenleri: Ses tellerinin hareket titreşimlerini engelleyen birçok durum, ses kısıklığı nedenlerini  oluşturabilir. Ses tellerinin üstünde küçük nodül, polip ya da tümörler, kanamalar ses kısıklığına neden olabilir. Larenjit, üst solunum yolu iltihabı, ses telinin aşırı yorulması, gırtlak enfeksiyonları, ses tellerini tutan iyi ve kötü huylu tümörler, ses teli felçleri ve gerginlik bozuklukları, tümör dışı ses teli kitleleri en önemli ses kısıklığı nedenlerindendir. Bazen reflü denilen mide asidinin, yukarı kaçması sonucu oluşan ses kısıklıkları da gözlemlenir. Genellikle, üst solunum yolu enfeksiyonlarında ses kısıklığı görülmektedir. Ayrıca sesin kötü kullanılması sonucunda da ses kısıklığı oluşabilmektedir. Sesin rezonansını etkileyen bir diğer durumda, nezle, grip ve sinüzit gibi hastalıklardır. Böyle durumlarda ses rezonansı mutlaka değişecektir.

Tedavi:  Ses kısıklığı tedavisinde, nedene yönelik bir tedavi uygulanmalıdır. Örneğin, akut başlayan bir ses teli iltihabı varsa  antibiyotik, ağrı kesici, buhar tedavisi ve mutlak ses istirahati önerilir. Eğer ses kısıklığı, tedaviye rağmen devam ettiğinde ise  nodülden şüphelenmek gerekir. Özellikle, sesini yanlış kullanan insanlarda ses teli nodülü görülür. Şayet; nodül ya da polip gibi oluşan kitlelerle ses kısıklığı meydana gelmişse, genel olarak cerrahi tedavi uygulanması gerekir.

Ses kısıklığını önlemek için dikkat edilmesi gereken birkaç noktaya değinelim. Özellikle, bol su içerek ses tellerinin nemlenmesi sağlanabilir. Yağlı kızartmalar, asitli içecekler midede uzun süre kalarak ses tellerini olumsuz etkileyeceğinden bu gıdalardan kaçınmak gerekir. Bunun yanı sıra, mentol, okaliptus ve papatya içerikli buhar uygulamaları ile ses tellerinde oluşan ödemler azaltılabilir. Adaçayı içeren pastiller de,  ses tellerinin rahatlamasını sağlayacaktır. Sigara ve alkolden uzak durmak, ses kısıklığında oldukça önleyici bir tedbir olacaktır.

 

 

 

 

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.