Ramazan Ayı ile birlikte sıcak havaların yaşandığı günlerde dengeli ve sağlıklı beslenme için uzmanlar uyarıda bulundu.
Medical Park Fatih Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas, uzun süren oruç saatlerinin ardından iftarda sıhhatli ve doğru beslenmek isteyenler için önerilerde bulundu.
Mutlaka sahura kalkın
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas, gündelik açlık süresinin çok aşırı uzun olması, kan şekerinin düşmesine, bünyenin su kaybetmesine, yorulmak, halsizlik, uyku eğilimin artmasına ve metabolizma hızının düşmesine sebep olacağını belirtti. Nas, oruç tutanların mutlaka sahura kalkmasını, kahvaltılık çeşitleri tercih etmesini, ağır yağlı ve fazla tuzlu gıdalarda kaçınmaları gerektiğini söyledi. Nas, iftar sofrasında ayrıcalıklı yemek çeşitlerine yer verilmemesi gerektiğini, bilhassa kızartma, kavurma bunun gibi çok yağlı ve ağır yiyeceklerden irak durulması gerektiğini söyledi. Nas, “Sıvı hacmi çok olan çorba, salata bu gibi besinlerle iftara başlamak sindiriminizi rahatlatacaktır. Yağlı al etler yerine, ızgara, haşlama ve tencere yemeklerine ağırlık vermeli” dedi.
2,5 litre su tüketin!
Nas, uzun süren oruç saatleri ve sıcak havalar dolayısıyla vücutta meydana gelen su kaybını karşılamak için, iftardan sonra ortalama 2-2,5 Litre su tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Nas, “öğün sayısının azalması ve uzun süre aç kalmanın barsak fonksiyonlarında da azalmaya neden olabileceğinden , sebze, salata, kuru kayısı besinlerin tüketimine de özen gösterin” uyarısında bulundu.