Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel / Sinir Krizi Anında Yapılması Gerekenler

Sinir Krizi Anında Yapılması Gerekenler

Öncelikle sinir krizinin ne olduğunu öğrenerek başlayalım konumuza. Sinir krizi denilen olay, öncelikle kişiden kişiye değişmektedir. Kimi insanlar gözlerinden yaşlar gelerek hiç gülünmeyecek bir konuya bile katıla katıla gülmeye başlarken,…

Öncelikle sinir krizinin ne olduğunu öğrenerek başlayalım konumuza. Sinir krizi denilen olay, öncelikle kişiden kişiye değişmektedir. Kimi insanlar gözlerinden yaşlar gelerek hiç gülünmeyecek bir konuya bile katıla katıla gülmeye başlarken, diğer bir kısımda ani bir öfke patlaması ile bağırmaya, kırıp dökmeye hatta daha da ileri giderek can yakmaya kadar olayı götürürler. İşte bu ve bu tarz normal olmayan tepkilerin erilmesi ve bu tepkilerin insanın kendi elinde olmadan gelişmesi olayına sinir krizi denilmektedir.

 

Sinir Krizinin Nedenleri

Hepimizin de bildiği gibi sinir krizinin en önemli nedeni kişinin aşırı stres altında uzunca bir süre kalmasıdır. Ancak sinir krizinin tek nedeni yoktur. Pek çok etkene bağlı olarak değişebilir. Yorgunluk, uykusuzluk, sürekli baskı altında çalışma gibi nedenler de sinir krizini tetikleyebilmektedir.

 

Aynı zamanda kişinin maddi veya manevi kayıplara maruz kalarak sürekli kendini çıkmazda hissetmesi, yoğun çalışma koşullarına ayak uyduramamaktan kaynaklanan çeşitli sebepler de sinir krizine neden olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, sinir krizi sadece dışardaki etkenlere bağlı olarak gelişmez. Fizyolojik özelliklerden etkilenerek şekillenir. Örneğin kişilerin aile yapısındaki kişilerin genel olarak sinirli yapıda olmaları, kadınların regl dönemleri gibi hormon dengesinin değiştiği dönemler gibi daha pek çok etkenin birleşmesiyle oluşur.

 

Sinir Krizi BelirtileriSinir Krizinin Belirtileri

Kişiden kişiye değişen belirtiler gösteren sinir krizi genellikle kişinin normalde olduğu kişiden bambaşka birine dönüşmesine sebep olur. Genel belirtiler olarak kişinin uyku düzeni bozulur ve dinlenemediği için hep bir gerginlik hali hâkimdir. Sürekli küçük şeylere dahi sinirlenerek bağırma, vurma, ağlama gibi normalde vermediği tepkiler verir. İstek ve ilgide azalmalar yaşayan kişi genellikle çoğu şeyi ya fazlasıyla kafasına takar ya da boş vermeye başlar. Aslında bu durumda depresyonu tetikler ve kişinin sinir krizi geçirmesine zemin hazırlar.

 

Sinir krizi Nasıl Olur

Sinir Krizi Geçiren Birine Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle şunu belirtelim ki, her deli gibi kahkahalar atan insan ya da bağırıp çağıran veyahut da ağlayan kişi sinir krizi geçiriyor anlamına gelmez. Bunları normalden daha fazla yapıyorsa, aniden gelişiyorsa, bayılma durumu varsa, normal zamanda asla ne kendisine ne de başkasına zarar veremeyecek bir yapıdayken o anda birden vurmaya, kırmaya çalışıyorsa kişi gerçek anlamda bir sinir krizi geçiriyor olabilir. Kişinin bu durumu aşabilmesi için uyku ve beslenme düzenini düzenlemesi ve özellikle onu baskı altına alan stresi yenmesi gerekmektedir. Öncelikle onu geren kişi veya ortamlarda fazla bulunmaması, ilgisini çekebilecek alan veya hobilere yönelerek kendini rahatlatabilmesi gerekmektedir. Ancak tüm bunların yanında bu konuda uzman kişilerin de yardımı alması, gerekiyorsa ilaç tedavisine erkenden başlayarak kötü sonuçları engellemesi gerekmektedir.

Dikkatinizi çekebilir

Lenf sistemi ve lenfödem

Lenf sistemi ve lenfödem

Lenf sistemi ve Lenf ödem Lenf ya da akkan, akyuvar içeren, kan plazmasına benzeyen renksiz ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.