Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, mineral tuzlar ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu meyvesinin kışın soğuktan koruduğunu belirterek, bol miktarda tüketilmesini tavsiye etti.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, mineral tuzlar ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu meyvesinin kışın soğuktan koruduğunu belirterek, bol miktarda tüketilmesini tavsiye etti.
Ordu’da 750 metre rakımda ormanlık alanlarda yetişen kuşburnu meyvesinin hasadı sürüyor. Pekmez, marmelat, reçel ve çay olarak kışın tüketilen kuşburnu meyvesinin kabuklu hali semt pazarlarında kilogramı 4 TL’den, pekmezinin kilogramı da 17- 20 TL’den satılıyor.
ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, kuşburnu meyvesinin hem ailelere gelir sağladığını, hem de sağlık açısından önemli vitaminler içerdiğini vurguladı. Kuşburnunun özellikle kışın soğuk havada tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Karadeniz şöyle dedi:
“Orta Karadeniz meyve türü ve çeşitlilik açısından avantajlı. Ordu’nun yüksek rakımlı ormanlık alanlarında tamamen organik olarak yetişen kuşburnunun da birçok faydası bulunuyor. Kaynatılarak marmelat, reçel ve pekmezi yapılıyor. Yine çay olarak da tüketiliyor. Yılın 12 ayı boyunca çok rahat tüketilebilen bir meyve. İçerdiği yüksek C vitamini, mineral tuzlar ve mineral maddeler açısından da oldukça faydalı.”
MİNERAL TUZLAR AÇISINDAN ZENGİN
Kuşburnunun soğuktan koruduğunu, çayının da pekmez, reçel, marmelat gibi her mevsim rahatlıkla tüketilebildiğini belirten Prof. Dr. Karadeniz şöyle devam etti:
“Kuşburnu marmelatı kaynatıldıktan sonra ezilerek içerisindeki meyveleri değerlendirilebilir. Özellikle kış mevsiminde, soğuk havada demlenmek suretiyle çayları içilebilir. Mineral tuzlar açısından oldukça zengin olan kuşburnu, içerdiği vitaminlerle de insanları kış soğuklarından korur. Bu nedenle özellikle kış mevsiminde tüketilmesini tavsiye ediyoruz.”