Turunçgiller, içerdikleri zengin C vitamini ile kış boyunca vücudumuzun doğal bekçileri gibidirler. Özellikle portakal ve mandalinanın sihirli güçlerini yakından tanımak ister misiniz?
Portakal
Portakal, kolesterol, mide ve yemek borusundaki kanser riskini düşürüyor. B vitamini damarları güçlendirerek damar sertliği ve kireçlenmeyi önlüyor. Varislerin iyileşmesini sağlıyor. B vitamini ise sinir sistemini düzenliyor.
Doğal parlatıcı
Çanta, ayakkabı ve deri eşyalarınızı portakal kabuğu ile ovup kuru bir bezle silerseniz, ilk günkü kadar parladığını fark edeceksiniz.
Mutfakta Kullanımı
- Portakalın meyvesi, suyu ve kabuğunu her türlü tatlılarda, et, çorba, pilav, makarna ve sebze yemeklerinde kullanabilirsiniz.
- Portakalın kabuğunu kurutup robotta ezin, pasta ve sütlü tatlılarda kullanın.
- Portakal kabuğu reçeli karaciğer, mide ve bağırsakları çalıştırıp gazı önlüyor. Bağırsak sistemini düzenleyerek vücudun zehirlenmesini engelliyor.
Mandalina
Mandalina kabuğundaki bol miktarda P vitamini sayesinde, damar setliği ve felç geçirenler için çok yararlı bir meyve.
Mutfakta Kullanımı
- Mandalinanın kabuğu, meyvesi ve suyunu çeşitli tatlılarda ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
- Mandalina kabuğunda bulunan kokulu bir yağ, özellikle likör ve pastane ürünleri yapımında kullanılıyor.