Son yıllarda sağlık açısından önemi daha iyi ortaya çıkan mucizevi bitki Soya bitkisi, baklagiller familyasından; 1-1,5 metre boyunda, bir yıllık otsu bir tarım bitkisidir.
Bitkinin yaprakları üç yaprakcıklı, yaprakcıklar oval şekilli ve sivri uçludur.
Çiçekler sarımsı veya menekşe renklidir.
Tohumlar küre şeklinde, beyaz renkli olup, bir yanında siyah bir leke vardır.
Soya uzun yaşamın sırrı olarak beslenme gücü çok yüksek bir gıdadır.
Çin’de beş bin yıldan beri soya, gerek gıdâ maddesi olarak gerekse, çeşitli ürünlerde kullanılmaktadır.
Günümüzde de başta Amerika olmak üzere çeşitli ülkelerde tüketilmektedir.
Kısmen soya unundan yapılmış ekmekle, soya yağından yapılmış tereyağı birçok sofrada kabul görmektedir.
Soya fasulyesi özellikle yiyecek maddelerinde bunun yanında boya yapımında kullanılmaktadır.
Soya fasulyesinin kullanıldığı yerler : süt, yoğurt, peynir, dondurma, dondurma külahı, pasta, hayvan yemi, yeşil gübre, ilâç, boya, kâğit, kemiksiz et, kahve, salça, sabun, plastik maddeler, lastik, yağ, margarin, soya unu, ekmek, makarna, tarhana, leblebi, çocuk maması vb.dir.
Soya Fasulyesi, B1 ve B2 vitaminleriyle E ve K vitaminlerini ihtivâ eder.
Niacin maddesince, mâdenî tuzlar, kalsiyum bakımından zengindir.
Buna ilâveten bol miktarda fosfor, demir, bakır, manganez, potasyum ve sodyum ihtivâ eder.
Soya fasulyesi, vücudumuzun muhtaç olduğu protein bakımından da en zengin ve mükemmel bir gıdâ maddesidir.
Soya filizi, genellikle çiğ olarak sebze gibi tüketilir.
Filizlenmiş soya, içeriğindeki yüksek protein ile et tüketmeyen kişiler için kaliteli bir bitkisel protein kaynağıdır.
Soya filizini siz de yaptığınız salatalarda, çorbalarınızın içinde veya zeytinyağlı olarak tüketebilirsiniz.
Soya filizinin faydaları
‘İsoflavon’ maddesinin kaynağı olan soya filizi, kadınlarda menopoz döneminde hormonal dengeyi sağlar.
Antikanserojen etkisi bulunur.
İçeriğinde bulunan yüksek folik asit sayesinde karaciğer, rahim ve akciğer kanserine karşı koruyucu özellik gösterir.
Doyurucu olmasının yanı sıra yüksek posa içeriği sayesinde kolesterol düşürücü etkisi de bulunur.
B vitaminlerinden niasin, tiamin ve riboflavin bakımından zengindir.
Bu vitaminlerin sinir sistemini iyileştirici ve koruyucu etkisi bulunur.
Demir, kalsiyum ve fosfor içeren soya filizi, özellikle et ve süt ürünü tüketemeyen kişiler için oldukça önemli bir besin kaynağıdır.
İçeriğindeki magnezyum, enerji üretiminde görevli enzimlere yardımcıdır.
Kalp kası çalışmasında etkilidir ve kalbin daha iyi çalışmasını sağlar.
Ayrıca C vitamini içeriği ile hastalıklara karşı vücudu dirençli tutar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yüksek kaliteli protein sağlayarak kilonun kontrol edilmesine yardımcı olur.
Şeker hastaları için faydalıdır.
Vücudun gelişmesini sağlar.
Zihin yorgunluğunda faydalıdır.
Evde nasıl soya filizi yetiştirilir?
5-6 cm derinliğe sahip bir kap içerisine 2 cm kalınlığında taşsız kumu yayınız.
Yaymış olduğunuz kum üzerine 1-2 cm aralıklarla soya tohumlarını serpin ve üzerini kumla kapatın. Bu işlem sonunda sulamayı unutmayın.
Yaz aylarında normal havada kışın ise biraz daha sıcak ortamlarda hazırladığınız soya tohumlarını yetiştirebilirsiniz.
Tohumlar mutlaka gün aşırı sulanmalıdır. Ortalama 3-4 gün içerisinde filiz vermeye başlayacaktır.
Aynı kum ile birçok defa soya filizi yetiştrebilirsiniz.