Soya içerikli beslenmenin, özellikle kadın sağlığında çok fazla önem taşıdığını söyleyen uzmanlar, soyanın kadınlarda göğüs kanseri ve kalp hastalığı riskinin yanı sıra rahim kanseri olasılığını da azalttığını belirtiyor.
Yaklaşık 5 bin yıldır Çinlilerin sağlık kaynağı soyanın, vücudumuza ve zihnimize olan faydası saymakla bitmez. Baklagil ailesinden gelen soyanın Türk mutfağına girişi, henüz çok yeni.
Dünyanın birçok ülkesinde uzun yıllardır kullanılan bu mucizevi besin, içerdiği çok özel vitamin ve mineraller sayesinde yemeklerde lezzet ve sağlığı bir arada sunuyor.
Uzmanların, özellikle kadın sağlığında çok fazla önem taşıdığı konusunda birleştiği soyanın; göğüs kanseri ve kalp hastalığı riskinin yanı sıra rahim kanseri olasılığını da azalttığı tespit edildi. Soya kemikleri güçlendiriyor, kolesterolü düşürüyor.
Soya proteininin yararları
- Günde 25 gr soya proteininin kolesterolü yüzde 9 civarında düşürdüğünü ileri sürülüyor.
- Menopoz dönemi şikayetlerini azaltıyor.
- Meme kanseri ve prostat kanseri riskini düşürüyor.
- Kalp hastalıklarından koruyor.
- Kemikleri güçlendiriyor, kemik erimesini önlüyor.
Yararları bilindiği halde, tatsız tuzsuz olduğu düşünüldüğü için pek fazla kullanılmayan soya ürünleri, yemeklerde et ve kıymayla birlikte veya onların yerine kullanılabiliyor.