Talk’un, talk kayalarının çıkarılması suretiyle üretilen bir mineral olduğunu belirten Özkılıç, “Bu kayalar daha sonra parçalanır, kurutulur ve un gibi ufalanır. İşlenmesi sırasında bir dizi kalıntı mineral bertaraf edilse de asbeste çok benzeyen minnacık fiberler (lifler) ayrılmadan kalırlar.
Talk, bebe pudrası, toz ilaçlar, parfümlü pudralar ve parfümlü vücut pudralarının ana maddesidir. Talk rutubete dayanıklı olduğu için sanayi tarafından ilaç üretiminde kullanılır, bazı antasitlerin açıklanan katkı maddelerinden biridir. Talk, ev ve bahçe pestisitlerinin ve pire ve kene tozlarının temel katkı maddelerinden biridir. Daha az miktarlarda da olsa deodorantlarda, tebeşirde, kreyonda (mum boya, boyalı tebeşir), kumaşlarda, sabunda, yalıtım malzemelerinde, boyada, asfalt dolgu maddesinde, kâğıtta ve gıda proseslerinde de talk kullanılmaktadır” dedi.
Talk’un güçlü bir kanserojen olan asbestle yakından ilişkili olduğunu kaydeden Özkılıç, “Son otuz yılda bilim adamları talk parçacıklarını sıkı bir inceleye tabi tutmuş ve asbestle aralarında tehlikeli benzerlikler bulmuşlardır. Bu kanıtlar doğrultusunda fda (federal drug administration) 1973’te, kozmetiklerde kullanılan talktaki asbest-benzeri fiberlerin miktarını sınırlayan bir karar taslağı hazırlamıştır. Ancak bugüne kadar herhangi bir düzenleme yapılmamış ve kozmetik amaçlı talk, federal hükümetin düzenlemeye tabi tutmadığı bir madde olarak kalmıştır. Bu eylemsizlik, ulusal toksikoloji programının, asbest-benzeri fiber içermeyen kozmetik amaçla kullanılan talkın, deney hayvanlarında tümöre yol açtığını ortaya çıkaran 1993 tarihli raporunu göz ardı etmektedir. Asbest-benzeri fiber içersin ya da içermesin kozmetik amaçla kullanılan talk pudrası bir kanserojendir” dedi.
Özkılıç şunları kaydetti: “Talk toksiktir.Talk parçacıkları insan yumurtalıklarında ve akciğerlerinde tümörlere yol açar. birçok çalışma, kadınların genital bölgelerinde sık talk kullanımıyla yumurtalık kanseri arasında güçlü bir bağ olduğunu göstermiştir.Talk parçacıkları ürogenital sistem boyunca hareket edebilmekte ve yumurtalıklara yerleşebilmektedir.Araştırmacılar yumurtalık tümörlerinde talk parçacıkları olduğunu ve yumurtalık kanserine yakalanan kadınların genital bölgelerinde, sağlıklı kadınlara göre daha sık talk pudrası kullandıklarını ortaya çıkarmışlardır”.
Akciğerlerin talka maruz kalmasının sağlık riski oluşturduğuna dikkat çeken Özkılıç, “Tehlikeli maddeler olan silika ve asbest içeren endüstriyel sınıf talka maruz kalan talk madencilerinde yüksek oranda akciğer kanserine ve diğer solunum sistemi hastalıklarına rastlanmaktadır.Talkın evlerde oluşturduğu bir tehlike de çocukların soludukları bebe pudralarıdır.Kayıtlar, 1980?lerin ilk yıllarından bu yana, her yıl binlerce çocuğun, bebe pudrasını kazara solumaları neticesinde öldüğünü ya da ciddi şekilde hastalandığını göstermektedir. Talk bebeklerde istenilmeyen ıslaklığı emmesi için kullanılır. Kullanılan pudra şüphesiz solunduğu için de bebeğin ciğerleri için bir tehlike oluşturur. Çocukları bu kanserojene maruz bırakmak gereksiz ve de tehlikelidir” dedi.