Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Bitkiler / Tarhun, Estragon, Artemisia dracunculus

Tarhun, Estragon, Artemisia dracunculus

Tarhun, Estragon, Artemisia dracunculusTarhun, Terhun
Küçük Ejderhaotu
Terhun
Tergun

Familyası: Bileşikgillerden, Korbblütengewaechse, Asteraceae
Drugları: Tarhunotu: Artemisia dracunculus herba
Tarhunotunun çayı yapılır, salatalara katılır ve baharat olarak kulanılır.

Giriş: Pelinotugillerden olan tarhun Türkistan?dan Horasan, Türkiye, Avrupa, Hindistan ve Çine kadar yayılmıştır. Amarikanın keşfi ilede oraya yayılmıştır. Tarhun muhtemelen haçlı seferleri sırasında Avrupaya götürülmüştür. Arapca thachaum?dantarhuna dönüşmüştür ve tarhun küçük ejderhaotu diye anılır.

İlk dafa MÖ: 2000?de Çinliler tarafından kulanıldığı yazılı belgelerden analaşılmaktadır. Bitkinin Fransız, Türk ve Rus Tarhunu diye bilinen üç türü mevcuttur. Türkiye ve Türkistanda yetişen Tarhun takriben Fransız tarhununa benzer.

Botanik: Bitki çok yıllık, dikine yükselen, topluca birarada, demet şeklinde olan ve üst kısımları çatallaşan bir bitkidir. Çiçekleri salkım şeklinde üst dallara dizilmişolup, her biri 2-3 mm büyüklüğünde, küre şeklinde, beyazımtırak veya kırmızımsı renkli ve aşağı doğru boynu eğiktir.

Yaprakları 2-10 cm uzunluğunda, 0, 3-1 cm eninde şerit şeklinde uca doğru sivrilen, kenarları bütün, koyu yeşil renkli, ortasında ana bir damar ve ondan sağa sola ayrılan yandamarlara sahiptir.

Yetiştirilmesi: Genelikle humuslu, ve zengin topraklarda ve güneşli yörelere ekilirse daha verimli olur.

Hasat zamanı: Temmuzdan Ekime kadar tarhun kesilerek demet yapılır, havadar, güneşli, gölgelik yerlerde kurutulur ve kaldırılır. Sirkesi yapılacak ise taze olarakda kulanılır. Malesef şifalı bitkileri toplama, kurutma, paketleme ver depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaparak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca öreneğin bitki 5 günde kurudu ise 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğünden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş’te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip diploması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlar’da açıkta satılması kalitesini kısa sürede sıfırlar.

Birleşiminde:?

Teirşekli:?

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Tarhun yerine daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin sindirim zafiyetine karşı Harpa-, Çörek-, Centiyan-, Çörek-, Papaya preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir.

b-) Halkarasında: Tarhun hıçkırık, sindirim zafiyeti, mide ekşimesi, şişkinlik, iştahsızlık, gut, romatizma, idrar tutamama ve grip karşı kulanılır ve immün sistemini güçlendirir.

c-) Aromaterapide: Tarhun yaprak, çiçek ve sürgünleri subuharı ile damıtılarak (destilasyon) eteryağı eldeedilir. Tarhun eteryağıda aynı otu gibi kulanılır, fakat sadece 3-5 damla yemeklere, salatalara katılabilir. Tarhun yağından 2-3 damla bir parça ekmeğe veya kesme şekere damlatılarak alınır.

Tarhun Sirkesi: Bir litre üzüm sirkesine taze yıkanmış 25 gram tarhunotu, 10 gram dereotu, 10 gram oğulotu ilave edilerek bir ay güneş ışınlarından uzakta muhafaza edildikten sonra süzülerek kulanılabilir.

Yantesiri: Bilinen bir yantasiri yoktur.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir’i ile tedavi olmak mümkündür. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.Gökçek İksiri vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Gökçek Tonik mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.

Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.Gökçek Diyet

Dikkatinizi çekebilir

Kokina çiçeği nedir? – Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeği anlamı

Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeğinin ne olduğunu herkes merak etmeye başladı. Yılbaşında evlere süs ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.