Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Tırnak Batması

Tırnak Batması

Tırnak batması, daha çok erişkinlerde ortaya çıkan ve  tırnağın kendisiyle,  onu korumakla görevi olan cildin arasındaki ilişkinin bozulmasına verilen isimdir. Tırnak batmasında ortaya çıkan tabloda;  tırnağın yapısından kaynaklanan bazı bozuklukların, tırnağın yanlış büyümesine yol açması, yani tırnağın cilde doğru yönlenmesi durumudur. Kişinin yürümesini engelleyerek, yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Genellikle ayak parmaklarda ve  daha çok baş parmakta oluşur. Devamlı darbelere maruz kalan kişilerde görülme olasılığı yüksektir. Ayrıca, sivri burun ayakkabılar, şişmanlık, mantar enfeksiyonu, hatalı ve derinden kesilen ayak tırnakları sebebiyle de tırnak batması oluşabilmektedir.

Nedenleri: Tırnak batmasının en önemli nedeni, mantar enfeksiyonları sonucunda ortaya çıkar. Yanlış ayakkabı kullanımı ve hastanın tırnağını yanlış kesimi de tırnak batmasına neden olur. Ayrıca, yaz aylarında açık ayakkabılar ve terliklerin sık kullanılması sonucunda havuz ya da su birikintisi gibi yerlerde mantar enfeksiyonu kapılabilir. Böylece, kapılan mantar enfeksiyonun  tırnağa geçmesiyle tırnağın şeklinin değişmesi, kalınlaşması ve bu kalınlaşma sonucunda da tırnak batması görülmektedir. Bir diğer neden de, tırnağın yanlış kesilmesidir. Tırnağın yanlış kesilmesi esnasında hastalar, tırnaklarını düzeltebilmek uğruna tırnak yataklarına doğru çeşitli müdahalelerde bulunurlar. Bu yanlış kesimler sonucunda yatak bozulur. Yatak bozulduğu için tırnak yanlış büyüyerek cildin içerisine girer. Böylece yine bir tırnak batması tablosuyla karşılaşılmış olur. Tırnağın renk değişimi, enfeksiyon oluşumu, ayakkabı giymede güçlük, akıntı ve bölgesel şişlik gibi semptomlarla belirtiler verir.

Tedavi: Hafif tırnak batması durumunda, pamuk uygulaması yerine tırnak teli uygulanmaktadır. Özel hazırlanan tırnak telleriyle, tırnak çekimi işlemi gereksiz hal almıştır. Böylece, batan tırnak yatağı deriden hafifçe yukarı kaldırılarak batma engellenir.  3-4 hafta takılan bu teller çözüm olabilir. Çok daha az ağrı olması ve iş kaybına yol açmaması  nedeniyle tercih edilen bir yöntemdir. Tırnak batmasının cerrahi tedavisi ise, ilerlemiş vakalarda uygulanır. Burada, ana hedef tırnağın yatağının düzeltilmesini sağlamaktır. Tırnak batmasının tedavisinde dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta vardır. Bunlardan birincisinde, tırnak batığının düzeltilmesi gerekir. İkincisi ise, etken olan sebebin ortadan kaldırılması gerekir. Örneğin, mantar enfeksiyonu olan bir hastada, tırnak mantarı tedavi edilmediği taktirde, yapılacak olan tüm tırnak batığı tedavileri başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Mantar tedavisi yapılmadığı sürece, tırnak hep batarak çıkacaktır. Bu nedenle, öncelikle mantar enfeksiyonu tedavisi uygulanmalıdır. Ardından tırnağın batmasına yol açan kesim hatası düzeltilmelidir. Tedavideki ilk aşama, batan bölümün tırnak yatağıyla birlikte düzenli bir şekilde çıkartılması, tırnak yatağının düzeltilmesi gerektiğidir. Hastada bu duruma yol açan sebebin, dikkatli bir şekilde ortaya konularak tedavi yolu izlenmelidir. Hastalara gerekli durumlarda, mantar kültürleri yapılmalı, basma kusuru olduğunu ölçmek için yürüyüş analizlerinin yapılması oldukça önemlidir. Hastaların tırnak batması cerrahisi geçirdikten sonra, yaklaşık olarak 6 ay boyunca yeni gelen tırnakların düzenli çıkmasını sağlamak ve yanlış kesimleri engellemek için, aylık rutinlerle tırnak bakım merkezlerine gitmeleri oldukça yararlı olacaktır.

 

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.