Yaşam kalitesini düşürmenin yanı sıra sağlık açısından ciddi riskleri tetikleyen uyku apnesi; Alzheimer, yüksek tansiyon, sürekli tekrarlayan göğüs ve solunum hastalıkları, kalp yetmezliği, uykuda kalp durması, depresyon ve ani ölümlere sebep olabilir.
Uykuda nefesin 10 saniye ve daha uzun süreyle kesilmesi “apne” olarak adlandırılıyor.
Uyku apnesi, dilin geriye doğru kaymasıyla, bademcik veya geniz eti problemi olduğu durumlarda, nezle veya gribal rahatsızlıkta görülebiliyor.
Horlamanın uyku apnesi tetiklenmesiyle ciddi boyuta ulaştığını horlamanın, kasların refleksel olarak gevşemiş olduğunda ortaya çıktığını söyledi.
“Aynı zamanda, stres altında olan kişiler de son derece huzursuz uyurlar” gece yaşanan bu sevimsiz ve kalitesiz uyku sonrasında, gün içinde kişiyi hem fiziksel hem de psikolojik açıdan olumsuz etkilediğini belirtti.
Kalitesiz uykunun yol açabileceği sorunlara değinen, “Baş ağrısı, dikkat dağınıklığı, stres, uyuklama hali, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü, performans düşüklüğü, boğaz ağrısı, iş verimi kaybı, iş kazası, trafik kazası, cinsel isteksizlik, özellikle de biz diş hekimlerini ilgilendiren ana kısım ise, gece boyunca dişlerin gıcırdatılması ve sıkılmasıyla alakalı olarak görülen çene ağrısı ve kitlenmesi uyku apnesi şikayetlerinin başlıca sebepleridir”