Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Vajinismus Hakkında Bilinmeyenler

Vajinismus Hakkında Bilinmeyenler

Ülkemizde her 10 kadından 1’inin sorunu olan Vajinismus’ta kesin tanı konulmasının önemine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Süleyman Eserdağ, vajinismus tedavisinin mümkün olduğunu ifade ediyor.

Vajinismus (Vaginismus), kadının kendi arzusuna rağmen vajina içine fitil, parmak, tampon veya eşinin penisi gibi yabancı bir cismi alamaması olarak tarif ediliyor ve karşımıza genel olarak ‘Cinsel İlişkiye Girememe’ sorunu olarak çıkıyor. Vajinismus tanısının net olarak konulması, doğru şekilde tedavisi açısından çok önemli bir yer tutuyor.

Ülkemizdeki her 10 kadından birisinin sorunu olan vajinismus probleminde genel olarak ön-sevişme sırasında haz ile ilgili herhangi bir sorun yaşanmazken, birleşme anında kadının kendisini irade dışı kasması ve böylelikle eşiyle cinsel birleşmenin tamamlanamaması – cinsel ilişkiye girememe şeklinde tanımlanıyor.

Ancak, vajinismus problemi yalnızca cinsel ilişkinin hiç olmaması şeklinde kendisini göstermez. Eşlik eden pek çok bulgu vajinismus sorununu akla getirmelidir.

Vajinismus belirtileri neler?

Vajinismusun en sık görülme şekli yukarıda da belirttiğim üzere cinsel birleşmenin hiçbir şekilde gerçekleşememesi yönündedir. Diğer belirtileri arasında: – Cinsel ilişkinin son derece ağrılı, acılı olması (‘Disparoni’ yani, ağrılı cinsel ilişki) – İlişkinin tam olarak değil, kısmi birleşme şeklinde gerçekleşmesi – İlişki sırasında vajinal kasılma sonucunda penisin içeride zor hareket etmesi

– Yalnızca kısıtlı sayda pozisyonda ilişkiye girebilme, ilişki sırasında eşe karşı rahat olamama – Cinsel ilişkide bacakları kapatarak veya eşi iterek birleşmeye engel olmaya çalışma – Vajina içine tampon, fitil veya vajinal tablet yerleştirememe

– Vajina içine parmak sokamama – Jinekolojik muayene olamama – Vajinal ultrasona girememe gibi belirtiler yer alıyor.

Görüldüğü üzere, vajinismus rahatsızlığı olan hastalar aslında vajina ile ilgili her türlü girişimden kaçınmaktadırlar. Özellikle jinekolojik problemleri olan vajinismus hastalarının jinekolojik muayene olamamaları, smear testi yaptıramamaları, vajinal ultrasona girememeleri de kendileri için büyük bir sıkıntı kaynağıdır.
Aslında cinsel ilişki sırasında yaşanan yoğun kaygı ve ‘fobik reaksiyon’ tüm jinekolojik muayene ve müdahale sırasında da izlenmektedir. Hatta hastaların pek çoğu genital alanlarına bakmak ve dokunmakta bile sorun yaşarlar.

Vajinismus tanısı nasıl konur?

Vajinismus tanısı iki şekilde konur: Kadının cinsel ilişki sırasında kendisi tarafından fark ettiği tepkiler (vajinismus belirtileri) ve cinsel tedaviler konusunda çalışan bir jinekolog hekim tarafından yapılan basit bir ‘jinekolojik değerlendirme’.
Vajinismus belirtileri gösteren kadınlardaki kesin tanı ancak ve ancak jinekolog muayenesi sonrasında kesinleşmektedir. Evet, vajinismus tanısının konulmasındaki en önemli tanı kriteri jinekolojik muayene sırasında vajinal kasılmaların izlenmesiyle olmaktadır.

Vajinismus hastalığının kesin tanısı cinsel terapiler konusunda deneyimli bir jinekolog tarafından yapılan, son derece kısa süren, ağrısız bir jinekolojik değerlendirme sonucunda konulmaktadır. Yapılan aslında basit ve kısa bir değerlendirmeden ibarettir. Bu son derece önemli değerlendirme kesinlikle son derece ağrısız, acısız bir uygulamadır, herhangi bir alet kullanılmaz ve bir dakikadan kısa sürer.

Jinekolog hekim muayenesinde; cinsel ilişkiye engel olabilecek kızlık zarı, vajina ve dış genital alan ile ilgili anatomik bir sorunun olup olmadığına ve sorunun derecesine bakılmaktadır. Vajinismus probleminin tanımlanmış 5 ayrı düzeyi vardır. Kasılma ve kaygıların düzeyi vajinismusun düzeyi ile paralel seyreder. Vajinismusun derecesi, uygulanacak tedavinin şeklini de belirler.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.