Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Eğitim Görevlisi Yrd.Doç.Dr.Aylin Yaman, birinci derecede yakını alzheimer hastası olan birinin bu hastalığa yakalanma riskinin normal insanlara göre iki kat arttığını söyledi.
Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ‘Antalya Unutmasın’ sloganıyla Toplum Sağlığı ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde görevli aile hekimlerine yönelik Alzheimer Hastalığı Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda, Yrd. Doç. Dr. Aylin Yaman, ‘Alzheimer Hastalığının Tanısı ve Tedavisi’ hakkında bilgi verdi.
İLERLEYEN YAŞLARDA RİSK ARTIYOR
Toplantının açılışında konuşan Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir, önceden ‘genç nüfusa sahip’ denilen Türkiye’de yaşlı nüfus oranının gün geçtikçe arttığına dikkati çekti. Şu anda Türkiye nüfusunun yüzde 6,5’inin 65 yaş ve üzerinde olduğunu aktaran Uzm. Dr. Özdemir, “Ülkemizde, alzheimer hastalığına yakalanma riski 65 yaşına kadar yüzde 5 civarındayken 65 yaşından sonra bu risk her yıl ikiye katlanıyor.
80-85 yaşlarında yüzde 40-50’lere çıkıyor. Yaşam süremiz de arttı ve 73 yaşa kadar çıktı. İleride bu riskler daha da artacak. Bu yüzden hem bize hem de vatandaşlarımıza bu konuda daha fazla dikkat etme gerekliliği ortaya çıkıyor” dedi.
HASTALIĞIN TANINMASI ÖNEMLİ
Alzheimer Hastalığının Tanısı ve Tedavisi hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Aylin Yaman ise Türkiye’nin 2050 yılında 65 yaş ve üstü nüfusun normal yaş oranına göre daha kalabalık olması beklenen dünyadaki 4 ülkeden biri olacağını aktardı. Bu nedenle ilerleyen yıllarda yaşlılıkla ilgili sorunların sık rastlanır hale geleceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yaman, alzheimer hastalığının tanınmasının önemli olduğunu kaydetti.
İYİ BAKIM YAŞAM SÜRESİNİ UZATIYOR
Alzheimerin halk arasında ‘bunama’ olarak bilinen demans hastalığının bir çeşidi olduğunu, ancak her demansın alzheimer olmadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yaman, Türkiye’de şu an 300-350 bin alzheimer hastası olduğunu ve 2031 yılında bu sayının 750 bine çıkacağının tahmin edildiğini dile getirdi.
Alzheimerin kalp hastalığı ve kanserden sonra toplumsal maliyeti en yüksek üçüncü hastalık olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Aylin Yaman, bu hastalığa yakalandıktan sonra yaşam süresi ortalama 7-9 yıl olan hastaların iyi bakılması halinde 20 yıla kadar yaşamlarını sürdürebildiğini aktardı.
ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ
Alzheimerda erken tanının çok önemli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yaman, erken tanının hastalığın ilerleme hızını yavaşlattığını, hastanın yaşam kalitesini artırdığını, hastanın saygınlığını devam ettirdiğini, hastalığın hasta yakınları üzerindeki yükünü azalttığını ve hastalığın toplumsal ve ekonomik yükünü azalttığını belirtti.
EN BELİRGİN FAKTÖR YAŞ
Alzheimerda en belirgin risk faktörünün yaş olduğuna dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Aylin Yaman, birinci derecede yakını alzheimer hastası olan birinin bu hastalığa yakalanma riskinin normal insanlara göre iki kat arttığına işaret etti.
DHA