Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Çıbık, yumurtanın beyazının kırmızı etten fazla protein içerdiğini belirterek, “Kırmızı ve beyaz eti pahalı bulan aileler, bu iki üründen alabilecekleri proteini çok rahatlıkla yumurtanın beyazından alabilir” dedi.
Prof. Dr. Çıbık, yaptığı açıklamada, son dönemde kırmızı et fiyatlarına ilişkin tartışmalar yaşandığını söyledi.
Yumurta ve beyaz etin, protein içeriği bakımından kırmızı ete alternatif gösterilebileceğini dile getiren Çıbık, et ile yumurtanın, oldukça dengeli, zengin protein kaynakları olduğunu vurguladı.
“Hayvansal proteinlerde kırmızı et, tavuk, balık eti, süt ürünleri dahil önemli olan, bu gıdaların özellikleri, esansiyel dediğimiz, vücudumuz tarafından üretilmeyen, dışarıdan alınması zorunlu proteinleri dengeli şekilde içermesidir” bilgisini veren Çıbık, bu nedenle hayvansal ürünlerden proteinin mutlaka alınması gerektiğini kaydetti.
Halk arasında “protein” denildiğinde özellikle kırmızı etin gündeme geldiğine işaret eden Çıbık, “Oysa protein ihtiyaçlarını ille de etle karşılayacaklar diye bir durum yoktur veya protein sadece ette yoktur. Kırmızı ve beyaz eti pahalı bulan aileler, bu iki üründen alabilecekleri proteini çok rahatlıkla yumurtanın beyazından alabilir. Yumurtanın beyazından aldığımız protein, kırmızı etten aldığımız proteinden fazladır” ifadelerini kullandı.
“Beyaz et yüzde 10 fazla protein içerir”
Prof. Dr. Çıbık, yetişkinler için alınması gereken 8 esansiyel protein bulunduğunu anlattı.
Hayvansal gıdaların, esansiyel olan aminoasitleri dengeli şekilde içerdiğini belirten Çıbık, “Kırmızı ete göre beyaz et yüzde 10 fazla protein içerir. Yani kırmızı etteki protein oranı yüzde 20 iken, beyaz ette bu oran yüzde 22 civarındadır. Proteini beyaz etten de alabiliriz” dedi.
Çıbık, yumurtanın ucuz ve son derece değerli bir besin olduğunu sözlerine ekledi.