Zakkum, Oleander, Nerium oleander
Ağu ağacı
Zıkkım ağacı
Zokkum ağacı
Familyası: Zakkumgillerden, Hundgiftgewaechse, Apocynaceae
Drugları: Zakkum yaprağı: Oleandri folium
Zakkum yaprakları tentür ve natürel ilaç yapımında kulanılır, fakat çayı içilmez, zira çok zehirlidir.
Giriş: Zakkumun yaprakları zeytin yaprağına benzediğinden zeytin ağacı anlamına gelen ve çalı anlamına gelen dendron kelimelerinden türemiş ve kısaca oleander ismini almıştır. Zakkumun bilinen bir bu türü vardır ve bundanda çeşitli kültür türleri üretilmiştir. Eskiden Akdeniz ülkelerinde çok az miktardada olsa idrar söktürücü olarak kulanılmıştır. Eşek, at ve katır gibi hayvanlar için çok zehirli olduğundan eşek öldüren diyede anılır.
Botanik: Zakkum 2-6 metre boyunda genelikle çalı , nadirende ağaç şeklinde, kışın yapraklarını dökmeyen bir bitkidir. Vatanı doğu Akdeniz ülkeleri olan bitki günümüzde Avrup, kuzey ve güney Amarika ve Asyanın bir çok yöresinde kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Yaprakları üçlü çember etrafında her biri 10-15 sm uzunluğunda 1-3 sm eninde, üst kısmı parlak, alt kısmı donuk yeşil renkli, mızrak şeklinde ve ucu sivricedir. Çiçekleri yarıya kadar koni şeklinde, yarıdan ihtibaren beş parçalı, her parça hafif üçgenimsi, kırmızı, pempe veya beyaz renklidir. Meyveleri fasulye kapcığı gibi 10-15 sm uzunluğunda ve içi küçük tohumlarla doludur.
Yetiştirilmesi: Vatanı Türkiye olan bitki, Türkiyenin sahile yakın yörelerinde yabani olarak yetişir. Diğer bölgelerde ise kişi dondan korumak için oturma odaları veya benzeri yerlere alınır.
Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Zakkum yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır.
b-) Komisyon E tarafından yayınlanan monografide zakkumun kalp zafiyetine karşı sadece tek başına yetersiz olacağı ve ancak adasoğanı-, keklikotu-, inciotu-, va zakkum ekstrelerinden oluşun damalmanın etkili olacağı beyan edilmiştir. Fakat kalp rahatsızlıklarına karşı Gökçek İksiri alıç, oğulotu ve aslanotu preparatları daha uygundur.
Açıklama: Birleşimindeki maddeler yüksekotunun birleşimindeki maddelere çok benzer ve oldukca zehirlidir. Bu nedenle natürel ilaç veya tentürü kulanılır, fakat asla çayı içilmez. Zakkumlu ilaçlarda uzun süre kulanıldığında vücutta yoğunlaşarak (kumulieren) zehirlenmeye neden olur. Bu nedenle dozajını iyi ayarlamak gerekir.
Yantesiri: Zakkum çok zehirli olması nedeniyle mutlaka tarife uyulmalıdır. Eşek ve atlar için 15-20 gram ve koyunlar için 1-5 gram öldürücü olabilir. Zakkum zahirlenmesine karşı sulfur (kükürt) tentürü bir gram kükürt 1000 ml alkolle özel şekilde karıştırılark tentür eldeedilir. Tentürden günde 3-5 dafa 3-5 damla alınır. Zehirlenen kişide dil ve yutak hissizleşir, nefes yollarıda felç, şok, nabız yavaşlaması, nefes darlığı, el ve dudaklar morarır ve 2-3 saat sora ölümle sonuçlanır. Gökçek İksiri vealıç preparatları daha etkilidir.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir’i ile tedavi olmak mümkündür. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.Gökçek İksiri vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Gökçek Tonik mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.
Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.Gökçek Diyet